Home InfoHronika UNS: Policija i tužilaštvo da ispitaju navode o pretnjama Milana Lukića novinarima

UNS: Policija i tužilaštvo da ispitaju navode o pretnjama Milana Lukića novinarima

by redakcija

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i Osnovnog tužilaštva u Smederevu da energično reaguju i hitno istraže sve okolnosti u vezi sa navodima četvoro smederevskih novinara o pretnjama koje je na svom Fejsbuk profilu objavio član Gradskog veća Smedereva Milan Lukić.

Dopisnici „Politike“, „Informera“, „Blica“ i „Večernjih novosti“ Olivera Milošević, Jelena Vasiljević, Miroslav Đorđević i Jelena Ilić u pismu UNS-u naveli su da je nakon što su objavili informaciju o njegovom privođenju, član Gradskog veća Smedereva Milan Lukić „na društvenoj mreži Fejsbuk javno optužio novinare i medije da pišu neistine.“

„Lukić je grubim i zlonamernim komentarima, uvredljive i neistinite sadržine, uz sliku 'kosača smrti', posredno pozvao na linč novinara koji su ovu informaciju objavili. Ovo je izazvalo brojne pretnje, vređanja i ponižavanje novinara,“ navodi se u pismu smederevskih novinara.
UNS poziva Milana Lukića da spornu fotografiju i komentare ukloni sa svog Fejsbuk profila, a policiju i tužilaštvo da hitno reaguju. UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

 

Prijava smederevskih novinara protiv člana Gradskog veća

Novinari dnevnih listova „Politika“, „Večernje Novosti“, „Blic“, „Informer“ i „Smedervskih novina“ iz Smedereva podneli su Policijskoj upravi u Smederevu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti protiv Milana Lukića, člana Gradskog veća za resor javnih preduzeća Grada Smedereva i lidera „Koalicije za bolje Smederevo.“

Nakon objavljivanja informacije o privođenju Milana Lukića, po naredbi Osnovnog suda u Senti, koju su sproveli pripadnici Policijskih uprava u Kikindi i Smederevu, što je zvanično potvrđeno u PU Smederevo, Lukić je na društvenoj mreži Fejsbuk javno optužio novinare i medije da pišu neistine.
Takođe, Lukić je grubim i zlonamernim komentarima, uvredljive i neistinite sadržine, uz sliku „kosača smrti“, posredno pozvao na linč novinara koji su ovu informaciju objavili. Ovo je izazvalo brojne pretnje, vređanja i ponižavanje novinara.

Zbog ovakvog ugrožavanja bezbednosti novinara, i straha za ličnu i sigurnost svojih porodica, kao i zaštite integriteta profesije, novinari su se obratili Policijskoj upravi i Tužilaštvu u Smederevu.

Podsećamo, pored Zakona o javnom informisanju, koji bilo kakav fizički ili drugi pritisak na novinare smatra povredom slobode javnog informisanja, bezbednost novinara štiti i Krivični zakonik Republike Srbije po kome su medijski radnici uvršteni među pripadnike profesija sa statusom delatnosti od javnog značaja

Jelena Vasiljević, Informer i Smederevske novine
Jelena Ilić, Novosti
Olja Milošević, Politika
Miroslav Đorđević, Blic

Izvor: UNS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!