Home Info Umičević: Stečaj Železare značio bi stečaj grada

Umičević: Stečaj Železare značio bi stečaj grada

by redakcija

Predsednik Upravnog odbora Železare Smederevo Predrag Umičević veruje da će Vlada Srbije napraviti dobru ponudu strateškom partneru za Železaru, koji je preko potreban da bi se konačno pokrenula proizvodnja, jer bi njen stečaj značio stečaj grada.

Umičević je u studijskoj debati "Kad kažete… železara: Motor ili kočnica domaće privrede?", najavio da će država, u slučaju Železare, intervenisati tamo gde može.

Možda će država morati da interveniše subvencijama, da na sebe preuzme plate zaposlenima, dok bi strateški partner vodio proizvodnju, precizirao je Umičević i ocenio da je i to bolje nego stečaj.

Vlada Srbije je u januaru za jedan dolar otkupila Železaru Smederevo, koja zapošljava 5.500 ljudi, posle povlačenja kompanije Ju Es Stil. Vlada je potom raspisala treći tender za strateškog partnera, za koji 26. oktobra ističe rok za prijem ponuda.

Prema rečima Umičevića, kad bi se pokrio gubitak Železare, omogućilo bi se da čitav lanac u Srbiji funkcioniše. Više od 30 odsto kompletnog obrta Železnica Srbije potiče od Železare, a tamo radi 18.000 ljudi, ilustrovao je Umičević.

Kada se u Železari pokrije gubitak, napravite da čitav jedan lanac pozitivno funkcioniše. To je pitanje gde država mora da interveniše, precizirao je Umičević.

Prema njegovoj oceni, trebalo bi biti strpljiv, jer je pitanje meseci kada će se pojaviti strateški partner. "U ovom trenutku država ne daje novac za Železaru, da se zna. Postoje finansije i fabrika može da živi u ovom trenutku, čak i da remontuje neka svoja postrojenja. Ona će čekati kupca dok se ne promeni stanje na tržištu", rekao je Umičević.

Posle prvog pokušaja tendera, pa drugog i trećeg, možda bude i četvrti tender za strateško partnerstvo, ali ne može doveka biti minus. Nastupiće momenat, kada neka železara, kao mi sad, neće proizvoditi, pa će doći do porasta tražnje i moći će da se nađe strateški partner, rekao je Umičević i ponovio da je reč o mesecima, a ne godinama.

Fabrika je spremna da izdrži takav napor, isplati plate radnicima i sačeka partnera, jer niko sebi neće smeti da dozvoli da donese odluku da se fabrika zatvori i ode u stečaj. On se nada da će u Železari naredne godine, na njenu
100.godišnjicu, raditi visoka peć. Glavni portfolio menadžer konsultantske kuće Ilirika DZU Igor Popović smatra da bi trebalo sačekati i učiniti sve za spas Železare.

"Bolje je sačekati sa odlukom, koja je nepovratna i probati sve što je moguće drugo, ne bi li uspeli da je izvučete, ali sa svešću koliki su troškovi", rekao je Popović. Dokle čekati strateškog partnera jako je teško reći. Trebalo bi učiniti sve da se uspe, a ako nema drugog izlaza, suočiti se i sa tim, ali nadamo se da do toga neće doći, rekao je Popović.

On smatra da kompleksnost regulative u Srbiji koči strane investitore od ulaganja u industriju čelika. Pojednostavljenje regulative ne znači da se ne štite interesi države domaćina i zaposlenih, ali ulagač mora da vidi šta ga čeka kad dođe ovde, zaključio je Popović.

Izvor: FoNet

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!