Home InfoHronika Posle 48 dana: Marija se vratila u Srbiju i smeštena na VMA

Posle 48 dana: Marija se vratila u Srbiju i smeštena na VMA

redakcija

Profesorka engleskog jezika iz Smedereva Marija Milošević (31), koja je 14. jula jedva preživela tešku saobraćajnu nesreću u Tunisu usled prekida kičmene moždine i povrede trećeg i četvrtog pršljena, sletela je juče u 16 sati u Beograd sa svojim suprugom Ivanom Vasićem, koji je u istom udesu zadobio otvorene prelome leve ruke.

Njih dvoje su specijalnim medicinskim avionom transportovani iz bolnice u Susu za Beograd, a do Vojnomedicinske akademije (VMA) prevezao ih je sanitet s policijskom pratnjom. Nosilo na kojem je bila nepomična žena lekari su iz aviona u vozilo Hitne pomoći prebacivali više od 10 minuta, dok je njen muž Ivan sve vreme stajao pored nje. Pre poletanja iz Tunisa rekao je za Kurir da je njeno stanje nepromenjeno i da će sve detalje znati kad je smeste na Vojnomedicinsku akademiju.

Leteli četiri sata

– Upravo krećemo za Beograd. Transportovaće nas specijalnim avionom i zato ćemo putovati mnogo duže, skoro četiri sata. Marija je u istom stanju, a više ćemo znati kad je prime u bolnicu – rekao je Vasić i dodao da mu je mnogo teško, ali da se nada najboljem ishodu.

Do zaključenja broja on je ostao nedostupan, a kad su prošli kolima Hitne, kroz prozor smo videli kako se sve vreme okreće prema Mariji, koja je ležala pozadi.
Načelnik Vojnomedicinske akademije VMA dr Marijan Novaković istakao je da Marija ima tešku povredu.

– Nećemo imati mnogo detalja dok Marija ne dođe. U svakom slučaju, radi se o teškom stanju posle povrede – rekao je dr Novaković.
Podsetimo, Marija i Ivan su 12. jula pošli na izlet u Saharu. Posle dva dana, kad su se vraćali, doživeli su nesreću.

Kobni izlet

– Izašli smo na magistralni put i krenuli ka hotelu. Naš džip je zaostao za kolonom, pa je vozač ubrzao. Vozio je oko 100 kilometra na sat, a onda se u jednom trenutku okrenuo da nešto kaže putnicima. Već u sledećem momentu ispred nas je bio parkirani kamion. Pokušao je da ga izbegne. Cimnuo je volan levo, a zatim desno, i tada je izgubio kontrolu nad automobilom. Počeli smo da se prevrćemo i izgubio sam svest – rekao je Ivan, koji je u trenutku nesreće sedeo na suvozačevom mestu, a Marija iza njega.

Hronologija /Tragični safari

– 14. jula 2014. Marija Milošević i njen suprug Ivan Vasić vraćali su se sa izleta iz Sahare, kad se džip u kom su bili prevrnuo
– U trenutku nesreće u vozilu su bile još četiri osobe, ali Marija je zadobila najkritičnije povrede, prelom vratnih pršljenova
– Istog dana nesrećna žena je operisana u bolnici „Le Olivije“ u Susu i smeštena na odeljenje intenzivne nege
– Uprkos uspešnoj operaciji, Marija je ostala potpuno 
nepokretna i priključena 
na aparate za disanje
– Krajem avgusta njeno zdravstveno stanje blago se poboljšalo, lekari su počeli da joj na nekoliko sekundi skidaju aparate kako bi samostalno disala
– Izuzetnim uspehom smatraju to što je samostalno počela da jede
– Marija se sporazumeva s doktorima i porodicom samo očima

Silvija Slamnig

Izvor: Kurir

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!