Home Info Umesto Železari pare dati farmerima

Umesto Železari pare dati farmerima

redakcija

 

Počinje Biznis forum na Kopaoniku i više od 500 učesnika tri dana će razmatrati kako, od kog novca i u kojim sektorima bi mogla da se pokrene reindustrijalizacija. Ova postojeća proizvodnja, s druge strane, iako nešto veća nego pre godinu dana, kada se poredi sa krajem prošle godine – stagnira.
 
Uzdanice su automobilska i farmaceutska industrija, ali prehrambena pada, a proizvodnja metala nije ni blizu nekadašnjim rezultatima. 
 
Tokom januara u Srbiji se proizvelo za oko šest odsto manje hrane u odnosu na prošlogodišnji prosek. Osnovnih metala, posle gašenja Železare Smederevo, proizvodimo 60 odsto manje. Pa, ipak, analitičari Ekonomskog instituta ne veruju da je ulaganje u njeno pokretanje dobro rešenje. 
 
"Naše je mišljenje da je to pogrešan potez", kaže Stojan Stamenković, koordinator istraživačkog projekta „Makroekonomske analize i trendovi“. 
 
"Bolje bi bilo da država deo tih sredstava uloži u farmere koji će, zbog aflatoksina, morati da prospu mleko i da im pomognu kako ne bi odustali od proizvodnje." 
 
Pogrešan je jer se ne vidi gde će se prodavati taj čelik. Za srpske potrebe je dovoljna jednomesečna proizvodnja. Gubitke je imala i jedna velika kompanija kao što je „Ju-es stil“ koja je imala svoje tržište. Izdaci za pokretanje Železare će biti duplo veći od sadašnjih kojim se podmiruje 60 odsto zarada zaposlenih. Ta Železara je svega nekoliko godina pozitivno poslovala dok je tu bio „Ju-es stil“ i pre nego što je pala tražnja za čelikom. 
 
Ekonomisti ne spore neophodnost reindustrijalizacije Srbije, ali napominju da joj mora prethoditi reforma javnog sektora.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!