Home Info Umesto „Železare Smederevo”, „Hestil Srbija ajron end stil”

Umesto „Železare Smederevo”, „Hestil Srbija ajron end stil”

by redakcija

Od 1. jula Kinezi zvanično ulaze u posed kompletne imovine koju su dobili na osnovu kupoprodajnog ugovora potpisanog 18. aprila u Smederevu.

Nova kineska firma koja će zameniti privredno društvo „Železara Smederevo” zove se „Hestil Srbija ajron end stil”. Zvanično je registrovana u Srbiji 14. juna, pet dana pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga i skoro dva meseca nakon potpisivanja ugovora sa „Hestilom”. Sedište firme je u Beogradu, na adresi Majke Jevrosime broj 23. Registrovana je za proizvodnju sirovog gvožđa, čelika i ferolegura.

Zanimljivo je da je njen osnivač sa 100 odsto kapitala i jedini član društva, privatna  kompanija New – silkroad (Hong Kong) Holding.co.Limited“, registrovana 26. maja ove godine u Hong Kongu. Upisani kapital „Hestil Srbija ajron end stil” je novčani i iznosi 24.674,200 dinara, dok imovina Železare još nije upisana u APR. Organi upravljanja ovom firmom su Skupština i petorica direktora iz Kine koji zajednički vode poslove u Srbiji. To su, ujedno i zakonski zastupnici firme – Wang Lanyu, Li Yidong, Liu Jian, Song Sihai, Yang Guiqinq.

Prema osnivačkom aktu kompanije, njih imenuje i razrešava Skupština društva. Inače, Hong Kong ima teritorijalni princip oporezivanja. Oporezuje se samo profit ostvaren u Hong Kongu. Profit ostvaren bilo gde drugde ne podleže hongkonškom porezu na profit. Zbog toga, ako kompanija iz Hong Konga trguje ili posluje van Hong Konga, neće plaćati porez. Kompanije u Hong Kongu koje tamo ostvaruju prihod trenutno plaćaju 16 odsto poreza na profit.

O.Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!