Home Info Koks iz Lukavca za Smederevo

Koks iz Lukavca za Smederevo

by redakcija

Koksara u Lukavcu ima velika očekivanja od kineskog preuzimanja Željezare, tamošnjoj industriji Smederevo je strateški partner.

Velika očekivanja su od kineskog preuzimanja Željezare u Smederevu i u Lukavcu u Bosni i Hercegovini. Tamošnjoj industriji koksa, vodećoj u regiji, Smederevo je strateški partner. Očekuju da će to i ostati, pa i povećati proizvodnju.

Kameni ugljen iz Sjeverne ili Južne Amerike te Australije… S tom sirovinom proizvodi se u Lukavcu koks za širu regiju. Tamo objašnjavaju kako je sistem zamišljen u bivšoj Jugoslaviji te i danas prekogranično veže industriju.

„Projekat Koksno-hemijskog kombinata tadašnjeg, Željezare Zenica, Željezare Smederevo i još sitnih željezara, luka Ploče i Brčko je vezan u jednu cjelinu“, rekao je Zuhdija Hasanhodžić, direktor Koksno-hemijskog kombinata.

Šezdeset posto koksa iz Lukavca u BiH šalje se u Smederevo u Srbiji. Sada je i potražnja povećana, što u Lukavcu vide kao pozitivan odjek najave ulaska ozbiljnih kineskih partnera.

„Čini mi se da je njihova godišnja proizvodnja nekih 50 miliona tona čelika. Da su lider na azijskom tržištu što se tiče čelika. Ja se nadam da će to dovesti do stabilizacije u kompaniji Smederevo“, kazao je Almin Suljić, izvršni direktor operacija GIKIL-a.

Nova zapošljavanja

U Lukavcu trenutno radi hiljadu osoba, a ovisno o potražnji iz Smedereva, proizvodnju bi povećavali te zaposlili novih 50-100 radnika. To je poželjno s obzirom na trenutno stanje ovog giganta.

„Proizvodi se 24 sata dnevno, svaki dan odavde izađe 1.800 tona koksa. Promet iznosi pola milijuna eura. Međutim, poduzeće je i dalje u problemima“, javlja novinar Ivan Pavković.

Akumuliran je dug i iznosi 100 miliona eura. Osim toga, spor se vodi i o vlasništvu. Indijski GSHL drži većinski upravljački paket. Država ga sada optužuje da nije unio više od polovine ugovorom naznačenog kapitala te da je, ustvari, manjinski vlasnik. Sindikat traži konkretne poteze.

„Da se strateškom partneru, gospodinu Mittalu iz Londona, GSHL-u ponudi i kaže: 'Želite li uložiti svoj kapital i novac do 51 posto kapitala ove kompanije?' Ako ne, oduzimaj mu pravo. Jer si imao obavezu, država uradi to još 2008.“, rekao je Mirsad Imamović, predsjednik sindikata GIKIL-a.

Rješenje se čeka od suda. Uprkos tome, plaće zaposlenima stižu uglavnom redovno i u prosjeku iznose 500 eura. Ulaganja u strateškog partnera u Smederevu, za kojeg najviše i rade, u Lukavcu vide kao šansu da kroz veći obim rada dugoročno osiguraju opstanak i izađu iz problema.

Izvor: Al Jazeera

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!