Home Info Ugrađuju klime u srpske vagone

Ugrađuju klime u srpske vagone

redakcija

Fabrika železničkih vozila "Želvoz" počela je pilot-projekat za klimatizaciju putničkih vagona na srpskim prugama. U saradnji sa "Železnicama Srbije", ugradiće klima-uređaj u jedan vagon, što bi trebalo da bude polazna osnova za projekat modernizacije domaćeg saobraćaja.

Klime u srpskim vagonima – mnogima zvuči kao šala. Ipak, "Železnice Srbije" dale su zadatak smederevskom remonteru da u saradnji sa dobavljačima uđe u pripremu projekta klimatizacije vagona u unutrašnjem saobraćaju.

– "Železnice Srbije" ovaj posao nisu radile kod domaćeg remontera. Ovaj probni vagon dao bi nam odgovore na pitanja o tehnološkom postupku i ceni jednog klimatizovanog vagona – kaže Zoran Jokić, direktor "Želvoza".

Jokić napominje da je ova ideja stara, investicija skupa, ali da u srpskoj železnici ima ideja na koji način bi se finansirala klimatizacija određenog broja vagona koji saobraćaju srpskim prugama.
"Želvoz" je završio remont prvih osam putničkih vagona iz programa Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila. Remont osam vagona koštao je 52 miliona dinara. 

Prema programu za ovu godinu, "Želvoz" bi trebalo za domaću železnicu da remontuje 19 putničkih vagona, a taj posao vredan je oko 130 miliona dinara.

– Iz ovog programa, koji sprovode šest domaćih preduzeća, tokom 2013. remontovaćemo ukupno 19 putničkih i 25 teretnih vagona – kaže direktor "Želvoza".

Osim za "Železnice Srbije", smederevska fabrika radi i remont vagona za "Železaru Smederevo".

KUŠET ZA MORE
REMONTOVANA su po tri vagona sa sedištima i kušet-vagona, kao i dvoje spavaćih kola, a svi vagoni će posle probnih vožnji biti pušteni u redovni saobraćaj u vreme letnje turističke sezone.

J. Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!