Home Info Udovički: Moramo kazniti neradnike

Udovički: Moramo kazniti neradnike

by redakcija

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu je, nakon susreta sa predstavnicima Podunavskog okruga u Smederevu, ukazala da je Srbija u velikim teškoćama zbog ekonomske krize i da otvaranje novih radnih mesta, prvenstveno u privredi, treba da bude zasnovano na oplođavanju kapitala i svojine koju imamo bilo u javnom, bilo privatnom sektoru.

Umesto toga, kako je primetila, imamo problem da zapošljavamo u javnom sektoru bez resursa, a u privatnom sektoru nas koči nasleđe iz prošlosti i složena regulativa. 

Ocenjujući da je potrebno ponovo pogledati Zakon o javnoj svojini, Udovički je ocenila da će i Zakon o stečaju, koji je u skupštinskoj proceduri, ubrzati neke od tih procesa, ali ne sve, jer se ne odnosi na stečajeve iz dalje prošlosti, navodeći primer stečaja Sartida i imovine koja se teško stavlja u funkciju. 

Ministarka je dodala da treba pohvaliti napore lokalnih samouprava koje posluju domaćinski, te da nasleđeni problemi nedomaćnskog poslovanja moraju da se reše, jer Srbija nema sredstava da podržava takvo ponašanje. 

Prema njenim rečima, mora da se reši pitanje zapošljavanja u lokalnim samoupravam i upravo zato prednacrt Zakona o zapošljavanju u automnomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama mora da se sprovodi tako da postoje podsticaji za dobar, kvalitetan i odgovoran rad službenika, ali i da se sankcioniše neradničko ponašanje. 

Udovički je kazala da je na sastanku bilo reči o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i o komunalnoj policiji i da je od predstavnika okruga dobila predloge koji će biti uzeti u obzir u daljem preciziranju tekstova ovih zakona. 

Načelnik Podunavskog okruga, Radoslav Cokić, reako je da su predstavnici okruga izneli teškoće sa kojima se suočavaju u funkcionisanju lokalne samoupave i da očekuje da će ministarstvo uneti ove primedbe u nove zakone kako bi lakše funkcionisali i doneli bolja rešenja u interesu građana, ne samo tog okruga, nego i cele Srbije.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!