Home InfoKultura U Zbirci savremene umetnosti radovi još četvoro umetnika

U Zbirci savremene umetnosti radovi još četvoro umetnika

by redakcija1

Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, organizovana kao sektor Muzeja, priređuje izložbe i radi na promociji savremenog stvaralaštva, ali takođe i na prikupljanju i zaštiti dela.

Zbirka GSU je neprekidno rasla, svake godine bogatija za po nekoliko ostvarenja. Sada ima već 272 predmeta. Na osnovu Konkursa Ministarstva kulture, u 2023. otkupljeno je još radova u vrednosti odobrenog iznosa – 800 000 dinara.

Tako, su u Zbirku savremene umetnosti ušli radovi četiri autora. Najpre, tu je instalacija Lane Vasiljević Silent talk / Nemi govor koju čine preoblikovani (nekada upotrebljivani) predmeti, fotografije i izvajane likovne forme.

 

Tek u svom relacijskom, pažljivo ukomponovanom odnosu, one proizvode određene potencijale značenja naglašavajući misaonu procesualnost koju predmeti kao deo umetničine lične istorije, kao takvi nose.

Dva otkupljena rada, bila su deo postavke MANIK koju smo u Muzeju mogli da pogledamo ove jeseni. Jedan je delo Marije Vaude, Aboutgold-Ispod vazduha i zapravo ga čine tri ulja na platnu. Reč je o različitim nijansama zlatne boje i suprotstavljanju značenja koje je imala u srednjem veku i savremenog konteksta.

Takođe, deo zbirke od sada je i umetnička instalacija Nikole Pilipovića sa iste postavke, Iz petogodišnjeg plana (I-IX), a koja se sastoji od devet radova. U osnovi je izbor različitih podloga i materijala za crtanje. Iako raznovrsnog izraza, svaki nosi poseban autorski znak, a semiologiju ovih crteža treba povezati sa istaknutom potrebom umetnika za negovanjem senzibiliteta u mediju slike svih vrsta.

Četvrti otkupljeni rad delo je Bojana Radojčića, a u pitanju je monumentalan crtež Friendship #2 i sastoji se od 77 stranica ugljenom i akrilom obojenih stranica knjige i spojenih u jedinstvenu vizuelnu celinu. Crtež je izlagan na izložbama u Srbiji i Danskoj.

Samo delo na specifičan način odiše posebnom atmosferom usamljenosti i deo je slične serije crteža započete još 2011. godine. Scene na melanholični i umirujući način dočaravaju varljivo bliske i tople trenutke prijateljstva na kojima isečene i zamrznute kadrove, naizgled intimnih trenutaka, karakteriše odsustvo svake komunikacije među protagonistima – objašnjava mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, viša kustoskinja Muzeja u Smederevu.

FOTO: Muzej u Smederevu

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!