Home Info U Velikoj Plani otvoren demonstracioni centar za pakovanje povrća

U Velikoj Plani otvoren demonstracioni centar za pakovanje povrća

by redakcija

Velika Plana, 19. novembar 2010.

U prostorijama ZZ „Staro Selo“ u Velikoj Plani, danas je otvoren prvi u nizu demonstracionih centara predviđenih aktivnostima projekta „Bašta Srbije“ koji se finansira sredstvima Evropske unije, a implementira ga Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ u partnerstvu sa još 7 opština iz regiona.

Demonstracioni centar su otvorili predsednik opštine Velika Plana, g-din Dejan Šulkić i Prvi savetnik šefa sektora Operacije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, g-din Andrew Headey. U okviru centra, puštena je u rad linija za pakovanje luka, kojom de upravljati Udruženje povrtara „Pomoravac“ iz Velike Plane, a koristiće je povrtari iz celog regiona.

U svome obradanju, predsednik opštine poželeo je dobrodošlicu prisutnima i izrazio svoje zadovoljstvo otvaranjem demonstracionog centra, kao značajnog konkretnog rezultata saradnje sa Regionalnom razvojnom agencijom i partnerskim opštinama. Istakao je kako će ovaj centar doprineti poboljšanju kvaliteta povrtarske proizvodnje i njenog obima, ne samo na teritoriji opštine Velika Plana, već iz celog regiona. „Očekujemo da će rad ovog centra povećati našu ambiciju, ne samo Udruženja, već i lokalne samouprave, kao i partnerskih opština na projektu, da na ovim prostorima u nekoj kasnijoj fazi imamo i prerađivačke kapacitete i proizvodnju finalnih proizvoda.“

G-din Headey, kao predstavnik Delegacije Evropske unije, izjavio je kako projekat „Bašta Srbije“ ima veliki značaj za region, prvenstveno jer se bavi poljoprivredom, kao važnim sektorom ne samo za lokalnu, već i za regionalnu i nacionalnu privredu, u ovkiru kojeg se realizuje i najveći broj radnih mesta. Pored toga, poljoprivreda je sektor u okviru kojeg se sve više investira, kako u preradu i pakovanje, tako i u distribuciju. Naglasio je kako će ovaj projekat doprineti konkurentnosti poljoprivrede regiona na nacionalnim i internacionalnim tržištima. Istakao je kako je poljoprivreda sektor koji nudi mogućnost smanjenja negativnih migracija, kroz stvaranje mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih ljudi. Ovaj regionalni projekat realizuje se zahvaljujući jakom partnerstvu više lokalnih samouprava i podršci Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, za koji su kao jedan od najuspešnijih predloga projekata, odobrena sredstva Evropske unije u okviru Grant sheme Regionalnog programa društveno ekonomskog razvoja 2 (RDEPR2). Najavio je i skore rezultate drugog poziva iste grant sheme i izrazio svoju nadu da će odobreni projekti biti uspešni kao i „Bašta Srbije“. U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji i svoje lično izrazio je zadovoljstvo rezultatima ovog projekta i napretka koji je ostvaren u samo nekoliko meseci od početka njegove implementacije. Prema njegovom mišljenju, „projekat „Bašta Srbije“ ilustruje dobru praksu Evropske unije i treba ga pohvaliti kao model za primer“.

Ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, prisutnima se kratko obratila i g-đa Jovanka Vukmirović, načelnik Odeljenja za regionalni razvoj i IPA. Izjavila je kako joj je zadovoljstvo prisustvovati otvaranju centra, koji predstavlja rezultat dobrog i dobro vođenog rada i istakla je značaj Regionalne razvojne agencije i njene saradnje sa opštinama. Takođe je naglasila kako je posebno značajno što se projekat „Bašta Srbije“ bavi upravo primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i kroz njega će poljoprivredni proizvodi iz regiona postati vidljiviji na tržištu. Poželela je uspeh u nastavku implementacije projekta i izjavila kako će Ministarstvo sa zadovoljstvom pružiti podršku i u bududim sličnim inicijativama.

U kratkom obradanju prisutnima, direktorka Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, g-đa Minja Stefanović naglasila je kako je projekat „Bašta Srbije“ pravi dokaz svrhe postojanja Regionalne razvojne agencije, a to je razvijanje međuopštinske i regionalne saradnje i pomoć u pripremi projekata. Zahvalila se na podršci opštini Velika Plana, kao jednom od osnivača Agencije, Ministarstvu i Delegaciji Evropske unije koja ovaj projekat finansira. Sa zadovoljstvom je istakla kako je ovo prvi u nizu regionalnih projekata i istakla kako su opštine Velika Plana i Smederevska Palanka na pragu realizacije još jednog velikog međuopštinskog projekta – projekat vodosnabdevanja ove 2 opštine, u čijoj realizaciji će imati podršku Regionalne razvojne agencije. Pored toga, pomenula je kako je Agencija podržala pripremu još 2 projekta koja su nedavno započela sa implementacijom, a imaju za cilj izradu prostornih planova i podrška razvoju Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Prisutnima se kratko obratio i g-din Dejan Radosavljević, predsednik Udruženja povrtara „Pomoravac“ iz Starog Sela i zahvalio svima koji su svojim učešćem u projektu doprineli uspostavljanju ovog demonstracionog centra i nabavci linije za pakovanje povrća, koja će pomoći povrtarima iz ovog kraja da unaprede i prošire svoju proizvodnju.

Izvor: RRA „Braničevo-Podunavlje“ d.o.o.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!