Home InfoEkologija U Smederevu zagađenost prešla granice

U Smederevu zagađenost prešla granice

by redakcija

Da je Smederevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, konstantno dokazuju podaci sa stanice automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine. Samo u poslednjih dvadesetak dana, grad na Dunavu bio je dva puta apsolutni rekorder u zagađenosti vazduha u samom centru. Podaci pokazuju da je 26. septembra u 18 sati izmerena vrednost suspendovanih čestica (PM-10) prelazila 285 mikrograma po metru kubnom, a samo desetak dana kasnije, 8. oktobra, izmereno je skoro 210 mikrograma. Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50, a gornja granica za jako zagađenje iznosi 75 mikrograma po metru kubnom. U ova dva kritična momenta indeks kvaliteta vazduha bio je na maksimalnom podeljku – pet, koji, prema parametrima agencije, označava jaku zagađenost. U Smederevu se ovaj indeks retko kada spušta ispod četiri, što označava zagađen vazduh.

Ova pojava gotovo je svakodnevna u ovom gradu. Koncentracija suspendovanih čestica PM-10 često je iznad predviđenih vrednosti. Zanimljivo je i variranje ovih vrednosti tokom jednog dana, kada se skala penje i pada od dozvoljenih do prekomernih parametara, što se vidi u tabelarnom prikazu merenja iz sata u sat. Zanimljiv je i podatak da su povišene vrednosti suspendovanih čestica, naročito od 5. oktobra, zabeležene uglavnom u večernjim i noćnim satima. Mada ni to nije isključiva praksa, jer su 8. oktobra vrednosti bile povišene tokom celog dana. U poslednjih nedelju dana koncentracija čestica koje zagađuju vazduh u centru Smedereva varira, ali retko pada na granicu dozvoljenih vrednosti ili ispod nje.

S obzirom na to da grejna sezona nije počela i da kotlarnice koje u Smederevu još rade na mazut nisu aktivne, građani su se na društvenim mrežama pitali šta je uzrok.

Predsednik Udruženja „Lokalni ekološki pokret” Miljan Ilić smatra da do visoke vrednosti suspendovanih čestica najverovatnije dovodi ruža vetrova.

– Mnogo je faktora aerozagađenja u Smederevu, ali gust saobraćaj i železara su najveći zagađivači. Svi u gradu znaju da je crvena prašina vidljiva i golim okom svuda oko nas, a najgore je u noćnoj proizvodnji. Filteri su loši. U vreme „Ju-Es stila” nije bilo idealno, ali se koliko-toliko radilo na zaštiti životne sredine, plaćali su naknade, a otkako su Kinezi došli, ekologija više nije tema ni železare ni grada. To svi znaju, ali se ćuti jer oni čuvaju oko 5.000 radnih mesta – kaže za „Politiku” Miljan Ilić i dodaje da se „Lokalnom ekološkom pokretu” nije obratio niko od predstavnika HBIS-a, iako su najaktivniji na polju lokalne ekologije.

Kineska kompanija preuzela je smederevsku železaru u junu 2016, ali je Smederevo, prema istraživanjima, tokom cele te godine bilo rekorder po zagađenosti u Srbiji. Nezvanično, grad na Dunavu tada je imao 160 dana sa koncentracijom PM-10 čestica u vazduhu iznad dozvoljenih 50 mikrograma.

Novinari „Politike” u više navrata su pokušavali da čelnicima HBIS železare postave pitanje od važnosti za život građana Smedereva, kako u ekonomskom, tako i u ekološkom smislu, ali se do danas niko nije odazvao.
Šta je PM-10?

PM-10 su čestice dijametra manjeg od 10 mikrometara, poput prašine. One su posledica uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, s obzirom na to da predstavljaju smesu dima, čađi, kiseline i metala, kao i nekih hemijskih elemenata, piše u izveštajima o zagađenju vazduha u Srbiji. Kako ove čestice napadaju respiratorni sistem, pojedini stručnjaci nazivaju ih i „nevidljivim ubicama”.

O.Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!