Home InfoHronika U Smederevo stižu psi lutalice i iz Pančeva

U Smederevo stižu psi lutalice i iz Pančeva

by redakcija

Radnici „Zoo-higijene“ našli su među lutalicama čipovanog psa čiji je vlasnik iz Pančeva, dok je komunalnoj inspekciji prijavljeno da je na prostor Tvrđave iz kombija požarevačkih registarskih oznaka pušteno više pasa.

Prema procenama, u Smederevu trenutno ima između četiri i pet hiljada pasa lutalica, daleko više nego ranijih godina, iako su u Smederevu udvostručili kapacitet prihvatilišta za pse lutalice, oformili službu „Zoo-higijene“ i uspostavili saradnju sa društvima za zaštitu životinja.

Smederevci upravo zbog toga sumnjaju da sve lutalice nisu „njihove“, već i da ima onih „iz uvoza“. Tako je nedavno jedan Smederevac gradskoj inspekciji prijavio da je na Tvrđavi video kombi iz koga je pušten čopor pasa. Kada je hteo da priđe, vozač kombija ga je oterao uz pretnje i psovke, tako da je znatiželjni, ali i savesni građanin, uspeo da vidi tek da su na kombiju bile tablice Požarevca. Inspektori su odmah izašli na teren, ali kombija već nije bilo, a psi su se raštrkali po Tvrđavi.

Nedugo potom su radnici „Zoo-higijene“ pronašli čipovanog psa, a adresa vlasnika je ovoga puta u Pančevu.

– Postoji osnovana sumnja da u Smederevu ima pasa lutalica sa teritorije drugih lokalnih samouprava. To potvrđuje i ovaj slučaj, jer je poznato da psi sami baš i ne prelaze mostove. Čitačem čipova smo otkrili da još neki psi nisu odavde. Naravno, tu je i mogućnost da su ih vlasnici doveli ovde i ostavili baš zbog toga da se ne bi vratili kućama, ali je to malo verovatno. Onaj ko je čipovao psa sigurno ne bi pokušao da ga se oslobodi na ovakav način, pogotovo što zna da bilo gde da ga nađu, na osnovu čipa mogu da utvrde odakle je – kaže Slobodan Devečerski, komunalni inspektor.

Procena Devečerskog je da se Smederevom sada kreće između 4.000 i 5.000 pasa lutalica.

Kazna za napuštanje psa do 75.000 dinara
Pred odbornicima smederevske skupštine uskoro bi trebalo da se nađe i odluka o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja, čiji je nacrt Gradsko veće prošle nedelje usvojilo. Prema odluci, vlasnik je obavezan da u roku od 24 časa prijavi nestanak životinje nadležnom preduzeću. U slučaju da to ne učini, zaprećeno je kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Odšteta za ujede 10 miliona
U prvih devet meseci ove godine iz smederevskog gradskog budžeta isplaćeno je više od 10 miliona dinara za naknade nematerijalne štete nastale napadima, povredama i ujedima pasa, kao i za materijalnu štetu zbog napada pasa na druge domaće životinje i oštećenje stvari. Pritom, za hvatanje pasa lutalica JKP „Komunalac“ je u istom periodu od grada dobio 7,78 miliona dinara. Do kraja prošlog meseca zabeležena su 292 ujeda, što je za 40 više nego cele prošle godine.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!