Home Info U privredi ugašeno čak 10.000 radnih mesta

U privredi ugašeno čak 10.000 radnih mesta

redakcija

 

U poslednjoj deceniji Smederevo je izgubilo 10.000 radnih mesta u privredi, a broj zaposlenih u javnom sektoru uvećan je za polovinu. Sindikati tvrde da je to posledica političkog namirivanja, zbog kojeg u je budžetu grada nema para za nove investicije.
 
Smederevo je 2000. godine imalo 17.286 radnika u privredi, a sada ih je, prema podacima Saveza samostalnih sindikata Smedereva, 7.327.
 
– Privreda grada se raspala, a od onih koji su ostali, značajan broj ne prima redovno plate – kaže Saša Torlaković, sekretar Saveza samostalnih sindikata Smedereva. On upozorava da se radnicima sve češće preti otkazima zbog sindikalnog delovanja.
Ekonomski kolaps još je veći u poslednjih godinu dana, jer 5.000 radnika "Železare" prima 60 odsto zarade. Uprkos velikom minusu u privredi, eskaliralo je zapošljavanja u javnom sektoru i gradskim preduzećima.
– Patrijska namirivanja, prema našim podacima, opteretila su budžet grada u poslednjoj deceniji za 7.000 plata. Broj radnika Gradske uprave i javnih preduzeća je sa 811 porastao je na 1.400. Na ključnim mestima neretko je nestručan kadar, a u upravnim odborima sede zaslužni za lepljenje plakata u kampanjama. Najpodesnija za ova namirivanja su komunalna preduzeća – kaže Torlaković.
 
JKP "Komunalac" je, prema podacima sindikata, imao 250 radnika, a četiri preduzeća nastala cepanjem ovog, danas zapošljavaju oko 600. Neka javna preduzeća su i osnovana gotovo isključivo da se zaposle politički udarnici. Tako Gradska stambena agencija ima pet radnika, i svi su bivši i sadašnji direktori. Ustanova "Smederevsko odmaralište na Rtnju" ima dva radnika – direktora i zamenika. Gradska uprava je sa 227 narasla na 380 zaposlenih.
 
Broj nezaposlenih veći je za 17 odsto nego prošle godine. Na birou je 8.500, a sindikati tvrde da je realna brojka oko 20.000 bez posla. Posao ima 21.000 ljudi. To je trećina od oko 70.000 radno sposobnih.
 
STATISTIKA
NA birou je 815 sa fakultetskom diplomom, odnosno pet odsto. Više od deset godina posao na birou čeka 1.145 osoba, dok je 30 odsto nezaposlenih sa četvrtim stepenom stručnosti.
 
J.Ilić

 

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!