Home Info Saopštenje za javnost Sindikata lekara i farmaceuta: Obračun sa zaposlenima/prijave rukovodstvu Doma zdravlja Smederevo

Saopštenje za javnost Sindikata lekara i farmaceuta: Obračun sa zaposlenima/prijave rukovodstvu Doma zdravlja Smederevo

redakcija

U Domu zdravlja Smederevo 7. februara 2018. godine održan je sastanak zaposlenih i direktora ove ustanove. Sastanak je organizovan na zahtev smederevskog ogranka Sindikata lekara i farmaceuta. Tema sastanka bili su nagomilani problemi lekara zaposlenih prvenstveno u Službi za zaštitu odraslog stanovništva. Na samom početku sastanka direktorka Doma zdravlja Smederevo Svetlana Mihić – Jovanović nije dozvolila prisustvo punomoćnika sindikata lekara i farmaceuta Aleksandra Kovačevića i Ane Kolešan iz adovkateske kancelarije Kovačević – Kolešan, nije dozvolila prisustvo Direktoru filijale RFZO kao ni predstavnicima Sindikata lekara i farmaceuta iz Beograda, sa izgovorom da njhovo prisustvo nije najavljeno, a pozivajući se na nepostojeće pravne akte vezano za najavu prisustva, te tezom da sve probleme treba rešiti u kući. Pomenutom sastanku prisustvovali su dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva i Branče Stojanović predsednik Skupštine grada, koji takođe nisu pozvani na sastanak, a koji su se skupu predstavili kao predstavnici osnivača. Na uporne zahteve direktora Doma zdravlja da napuste sastanak, advokat Aleksandar Kovačević naglasio je da je njihovo prisustvo krajnje konstruktivno i postavio eksplicitno pitanje, kako direktorki, tako i gradonačelnici Smedereva, da li im njihovo prisustvo smeta? Na postavljeno pitanje nije dobio odgovor. Odlasku pomenutih advokata sa sastanka prethodio je predlog predsednice ogranka Sindikata lekara i farmaceuta dr Snežane Pavkov, da se svi ponovo obaveste i organizuje novi sastanak, što je deo lekara prihvatio, te ustao da napusti sastanak, što je direktorka Doma Zdravlja Smederevo protumačila kao atak na njen autoritet, što je u više navrata tokom sastanka podcrtala i naglasila. Nakon odlaska advokata predsedavanje sastankom preuzela je gradonačelnica dr Jasna Avramović.
 
Teme o kojima se diskutovalo su: skraćeno radno vreme, po navodima rukovodstva Doma zdravlja Smederevo, zbog velikog broja prekovremenih sati ostvarenih u toku pretkodne godine, čime se navodno dovela u pitanje isplata zarada zaposlenima; kućne posete u ambulantama na selu gde izabrani lekar ne može u isto vreme da priži lekarsku pomoć i u ambulanti i u koji pacijenta; mrtvozorstvo, gde je zakonom predviđeno postojanje lekara mrtvozornika čiji rad finansira Grad Smederevo, jer izabrani lekari po zakonu ne mogu obavljati ovaj posao; veliki nedostatak lekara (prema kadrovskom planu nedostaje najmanje 14 lekara); preveliki broj pacijenata; zakazivanje pregleda, tehnička opremljanost Doma zdravlja…

Nakon višesatne diskusije dogovoreno je da se radno vreme vrati na staro (sedam i po sati), da se kućne posete na selu organizuju preko Službe kućnog lečenja, te da treba rešiti problem nepostojanja mrtvozornika u Smederevu u dogovoru sa nadležnim ministarstvom. 

Dan nakon sastanka, načelnica Službe za zaštitu odraslog stanovništva usmeno je naložila promenu radnog mesta za 14 lekara pomenute službe. Pri tome ne postoji pisano obaveštenje o razlozima premeštanja na drugo radno mesto,  koje je poslodavac dužan da dostavi zaposlenima.  Takvim postupanjem učinjeni su prekršaji i oblasti rada i radnih odnosa, te pacijentima koji su izabrali lekare, onemogućeno da se kod svojih lekara i leče.
 
Nakon saznanja o premeštanju velikog broja lekara punomoćnik Sindikata lekara i farmaceuta u Smederevu podneo prijave nadležnim inspekcijama i ministarstvima. 

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!