Home InfoHronika Tužilac Konatar: Najteže je bilo kao svedoke ispitivati roditelje ubijenih

Tužilac Konatar: Najteže je bilo kao svedoke ispitivati roditelje ubijenih

by redakcija1

Kako je, sumirajući godinu za nama, u intervjuu za Blic kazao Ivan Konatar, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, tokom 2023. formirano je oko 2300 predmeta. To je približno situaciji iz 2022. ali su prošlu godinu obeležlile veoma složene i zahtevne istrage.

Upravo takva, zbog razmera tragedije, većeg broja mesta na kojima su izvršena krivična dela na kojima je pronađen izuzetno veliki broj tragova koje je trebalo obraditi, bila je istraga događaja u Malom Orašju i Duboni.

Ispitana su 62 lica u svojstvu svedoka i to najveći broj njih u prva dva meseca istrage. Pored toga, obavljeno je oko 60 različitih veštačenja, kao i preduzete druge brojne radnje u cilju utvrđivanja celokupnog činjeničnog stanja, čiji je rezultat podignuta optužnica.

Međutim, ono što je činilo najtežim rad na ovoj istrazi jeste činjenica da je bilo potrebno ispitati kao svedoke očeve i majke ubijenih osoba, one koji su izgubili svoju decu, svoje najmilije, osetiti sav njihov bol.

Tokom celog trajanja istrage tužilaštvo je ulagalo maksimalne napore da svojim postupanjem i preduzimanjem radnji na koje je ovlašćeno zakonom, a posebno istupanjem u javnosti, na bilo koji način ne produbi njihovu patnju – kazao je Ivan Konatar. Kako objašnjava, optužnica protiv okrivljenog Uroša B. kao i njegovog oca i dvojice rođaka napisana je na 210 strana.

U osvrtu na slučaj iz poslednjeg dana avgusta koji se odigrao u zgradi u ulici Slobode i koji je u Smederevu znatno uznemirio javnost, tužilac navodi da je na osnovu izvršenih provera, utvrđeno da je pokojni, protiv koga ranije nisu podnošene bilo kakve krivične prijave, bio svojevremeno na ratištu u Hrvatskoj i da je bio u četi za minsko eksplozivna sredstva.

Eksploziv je aktivirao na petom spratu, ispred ulaznih vrata stana koji je bio njegovo vlasništvo, a u kom su se u tom momentu nalazila povređena lica kojima je iznajmljivao stan.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!