Home Info Tribina: Direktno biran gradonačelnik, da ili ne?

Tribina: Direktno biran gradonačelnik, da ili ne?

by redakcija

 

U organizaciji NVO Inicijativa za demokratsko društvo 19.03.2013. u Centru za kulturu biće održana prva u nizu tribina koje će se organizovati širom Srbije, kako bi se pokrenula javna debata na temu načina izbora gradonačelnika i lokalnih odbornika. 
 
Težišna pitanja koja će se razmatrati na tribini su pitanja vezana za izborni model po kom se biraju gradonačelnik i lokalni odbornici. Biće upoređivanja prednosti i mana trenutnog proporcionalnog izbornog modela izbora sa većinskim izbornim modelom, i analiziraće se Zakon o lokalnim izborima i Zakon o lokalnoj samoupravi. Biće razmotrene prednosti i mane direktno biranog gradonačelnika na lokalnim izborima, i učesnici će pokušati da dođu do zaključka da li je tako izabran gradonačelnik ''demokratskiji'', ili je našoj tradiciji lokalne samouprave prikladiniji model posredno izbornog gradonačelnika, tzv. model ''slabog'' gradonačelnika.
 
Biće priče i o uticaju republičkog nivoa vlasti na lokalni. Razmotraće se odnos lokalnih organa vlasti, posebno odnos gradonačelnika i lokalne skupštine, i analizirati kakve su konsekvence trenutne zakonske regulative koja omogućava da predsednik direktno zavisi od većine u lokalnoj skupštini, a ne od volje naroda.
 
Gosti na tribini su: 
 
Nikola Burazer, predsednik NVO Inicijativa za demokratsko društvo
Nebojša Jovanović, profesor smederevske gimnazije
Boban Stojanović, član Grupe za analizu i kreiranje javnih politika i saradnik na Fakultetu političkih nauka
Nikola Krstić, moderator

Tribina počinje u 19:00h u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smedervo.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!