Home Info Trenira ragbi sa muškarcima

Trenira ragbi sa muškarcima

redakcija

SMEDEREVO – Marija Tanasijević, visoka 156 centimetara i teška 53 kilograma, do pre dve godine isključivo domaćica, prihvatila je dobronamernu sugestiju sestre Ljubice, suvlasnika smederevskog ragbi kluba, da dovede decu na trening: možda će im se dopasti ragbi.

Marija je i pre sestrinog poziva razmišljala za koji sport da zainteresuje sinove. Dva meseca je s klupe gledala igru, a potom se priključila svojim potomcima.

Sada, na prijateljskim utakmicama smederevskog ragbi kluba "Iron fortress" (Gvozdena tvrđava),  Marija u dresu 14 igra ragbi sa muškarcima.

– Još učim. Nemam s kim da treniram, nemam s kim da igram u Smederevu, jer sam član ženske reprezentacije ragbi tima. Trenirala sam sa decom od 14 godina, pa sam molila da me prebace u tim sa starijim igračima. Sada, da bih održala formu na prijateljskim utakmicama igram u muškom timu – objašnjava Marija, koja se ranije bavila košarkom.

Marija se ne žali što nema suprugovu podršku – dovoljno joj je što joj ne ometa. Ipak, kako kaže, počeo je krajičkom oka da prati ragbi utakmice od kako je ona sa ženskom reprezentacijom Srbije u B grupi igrala u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Danskoj.

Mlađi Marijin sin, devetogodišnji Stevan, kapiten je petlića, dok je stariji Milan (14) u kadetima.

– Ragbi nije sport samo za muškarce. Boks je grub sport, fudbal je grub, karate je grub, gotovo svaki sport je grub, ali se žene bave i boksom, i fudbalom, i karateom. Zaključujem da ragbi nije grub. Ako ja sa svojih 50 kilograma znam kako da padnem, a da se ne povredim, onda nije bitno ko igra protiv mene i mog tima – kaže Marija.

Ragbi u Smederevo doneo britanski vojnik
Nekadašnji profesionalni vojnik britanske armije Fil Drejk, bivši ragbista, dolaskom u Smederevo doneo je i ljubav prema tom sportu. Ragbi savez Srbije podržao je njegovu ideju, pa je sledeći korak bio popularizacija po osnovnim i srednjim školama u gradu. Prijavilo se više od sto kandidata iz Smedereva i okoline.
Fil je veoma brzo našao istomišljenike u Smederevu. Nekadašnji ragbi igrač Čelika iz Zenice od dolaska u Smederevo, pre desetak godina, tugovao je za ragbijem. Sada je u "Iron fortress" klubu trener petlića, pionira i kadeta.
Da bi izdržavao "Iron fortress", klub čiji je Fil predsednik, sponzor i suvlasnik sa suprugom Ljubicom, preduzimljivi vojnik je u Ulici kralja Petra Prvog otvorio kafić Džordž.

Izvor: Glas javnosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!