Home InfoDruštvo „Tako mi alata i moga zanata“ – 3. novembra

„Tako mi alata i moga zanata“ – 3. novembra

by redakcija1

Opšte udruženje preduzetnika Smederevo, povodom obeležavanja tri važna jubileja, priređuje javni događaj.

Podsećamo, u 2023. se navršava dva veka od osnivanja prvih smederevskih esnafa, osam decenija savremenog organizovanja zanatlija i 20 godina rada društva u sadašnjoj formi.

Naši sugrađani su sa događajem koji predstoji i ovom temom bili upoznati tokom izložbe koju smo već realizovali ispred Arhiva, odziv je bio odličan što je i bio cilj.

Naše Udruženje je sada dočekalo da obeleži jubileje, odužujući se, bar delimično, brojnim generacijama zanatlija u Smederevu. Na nama je da razmislimo šta ćemo mi ostaviti sledećim generacijama – kazao je Ivan Savić, sekretar Opšteg uduruženja preduzetnika na konferenciji za novinare kojom je najavljen događaj koji sledi.

Pozivam sve sugrađane i sugrađanke da dođu na svečanost i programe koje smo pripremili 3. novembra, od 18 sati u Centru za kulturu Smederevo – rekla je predsednica Skupštine udruženja Violeta Stojkić, dok je Goran Mitić predsednik IO Udruženja, poručio:

Mi smo se, kao udruženje, odgovorno upustili u taj projekat koji je zahtevao veliko angažovanje autorskog tima, prikupljanje mnogo podataka i dokumentacije, svega što prati monografiju i film koje smo pripremili i koji će biti predstavljeni.

Ističući da ovako veliki jubileji ne pripadaju samo Uduruženju koje ima čast da baštini tradiciju smederevskih zanatlija, već i čitavom gradu, s obzirom na to da su zanatlije, u 19. veku praktično gradile Smederevo, Jovica Tišma je skrenuo pažnju na važnu ostavštinu koja i danas svedoči o značaju delovanja zanatlija za čitavo društvo:

Zahvaljujući njihovoj dalekovidosti, želji za osavremenjavanjem, Smederevo je dobijalo neke novine. Zanatlije i preduzetnici, bili su vrlo značajni, jasno su uticali na razvoj grada. Dve važne svari su nam ostavili.

Zadužbini kulture sećanja je ostao spomenik ratnicima palim u Prvom svetskom ratu, zahvaljujući njima podignut. Druga velika zadužbina je ovaj Zanatski dom koji su ostavili svima nama. Udurženje se potrdulio da podseti građane na sve to – kazao je Jovica Tišma, priređivač monografije.

To delo, biće, pored posebne izložbe, takođe predstavljeno u petak, a ujedno će publika moći da pogleda i poseban film na kome je, kao deo autorskog tima, radio Vladimir Dasukidis.

Jubilej je značajan jer konačno iz mraka prošlosti izvlači značajnu činjenicu da postoji Zanatski dom, što zna malo ljudi, a kamoli da postoji i Udruženje preduzetnika. Dvesta, za naše uslove ogromnih godina, izbiće na svetlost dana.

Svi ovi materijali i sećanja na zanatlije, koje su ovaj grad uzdigle, biće sklopljeni na jednom mestu i upravo je sakupljanje svih tih rasutih podataka bio naš rad. Biće to seme nekog narednog istraživanja budućih generacija na ovu temu – poručio je Dasukidis.

Izložba će u Centru za kulturu biti postavljena do 15. novembra, a nakon toga i trajno u Zanatskom domu. Kako je istaknuto, namera je da se u narednom periodu populariše povratak zanatima, da se utiče na promenu trendova u obrazovanju i sadašnjih stavova i pogleda na izbor zanimanja i profesija.

Slične vesti

1 comment

Smederevac 31.10.2023 - 17:37

Bar su mogli da zaposle nekog sa biroa a ne da im Sekretar bude penzioner????

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!