Home Info Svetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija

redakcija

Svetski dan slobode medija – 3. maj obeležava se danas, a novinarska udruženja i sindikati pozvali su sve kolege da od 11.55 do 12 sati prekinu program, isključe ton i zamrače ekrane, kako bi "gromoglasnom tišinom" pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Pozvali su vlasti da omoguće slobodan rad novinarima, bez pritisaka i cenzure, upozoravajući da novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju.
 
Novinarska udruženja su zatražila od nadležnih da najzad pronađu ubice njihovih kolega Slavka Churuvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas.
 
"Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja", navedeno je u proglasu UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" pozvali su vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.
 
NUNS i "Nezavisnost" od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju "ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama".
 
Novinarima u Srbiji Svetski dan slobode medija, ceštitao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je izjavio da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou "papirnih" proklamacija.
 
Šabić je istakao i da veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara.
 
Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je kreatore evropske politike i nacionalne vlade u Evropi da ulože veće napore za garantovanje slobode medija i unapređenje medijskog pluralizma i da se posebno suprotstave zabrinjavajućim trendovima erozije medijskih sloboda u Evropi .
 
Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, povodom 3. maja, Dana slobode medija objavila je listu 100 heroja informisanja, na kojoj je i Brankica Stanković, novinar televizije B92.
 
Devenport: Nezavisni mediji ključni činilac demokratije

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je danas da su nezavisni mediji jedan od ključnih činilaca demokratije i da su pokušaji da se sloboda medija ograniči neprihvatljivi.
 
"Nezavisni mediji su jedan od ključnih činilaca demokratije i temelj društvenog dijaloga", napisao je Devenport na svom Tviter nalogu povodom Svetskog dana slobode medija koji se danas obeležava.
 
"Bilo kakav pokušaj da se sloboda medija i iznošenje kritičkog mišljenja o bilo kojoj društvenoj temi ograniči ili spreči je neprihvatljiv", dodao je on.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!