Home Info Svetska trka harmonije u Smederevu

Svetska trka harmonije u Smederevu

by redakcija
 
 

Svetska trka harmonije je najveća štafetna trka na svetu osnovana 1987. godine. Održava se svake druge godine, prolazi  kroz više od  140 zemalja na svih 6 kontinenata, traje više od 7 meseci, a ukupna trasa ima preko 70.000 kilometara.
Učesnici su ove godine 1. januara krenuli iz Gvatemale dok je Evropski tim krenuo 26. februara iz Dablina prolazi kroz sve zemlje Evrope. Trka se završava 27. septembra u Moskvi.
Međunarodni tim je u Srbiju došao 5. jula. Ovogodišnja trasa kreće se od graničnog prelaza Horgoš –Subotica, ka Zrenjaninu 6. jula,  Beogradu 7. jul, Jagodini i Smederevu 8. jula.
Učesnike trke su na lokaciji Veslački klub sačekali članovi Atletskog kluba Smederevo koji su do zgrade gradske uprave nosili baklju. na prijemu, koji je organizovan u čast gostiju, u ime lokalne samouprave prisutnima su se obratili predsednik Atletskog kluba Smederevo  i član GV za zdravstvo i socijalnu zaštitu, dr Vesna Jeremić i pomoćnik gradonačelnika za lokalnu samoupravu, Bojan Teofilović. Na poklonima koji su im uručeni i srdačnom prijemu, zahvalili su se i koordinatori trke za Evropu i srbiju. Za učesnike trke organizovan je i obilazak Tvrđave sa vodičem koji ih je upoznao sa istorijom i kulturom ove ravničarske tvrđave .
Nakon Smedereva, učesnici trke će 9. jula krenuti put Niša  i Preševa 10. jula, kada Trka prelazi na teritoriju Republike Makedonije.
Legendarni olimpijac Karl Luis najbolje je predstavio ideju i ciljeve ove trke. ”Noseći baklju vi ćete premostiti kulturne i socijalne barijere i sve granice koje odvaju jedan narod od drugog. Kada sam 2004. nosio olimpijsku baklju na Akropolju, snažno sam osećao jedinstvo sa svim ljudima na svetu. Svaki učesnik Svetske trke harmonije pokazaće da su ljudske nade i snovi trajniji od njihovih strahova. Teškoće na putu postizanja svetske harmonije nisu ravne hrabrosti onih koji se tog zadatka poduhvataju…”
Ovogodišnja trka je i deo Uneskovog projekta "2010.godina približavanja kultura".

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!