Home InfoHronika Sutra objavljivanje presude u predmetu nelegalnih penzija

Sutra objavljivanje presude u predmetu nelegalnih penzija

by redakcija

Objavljivanje presude Višeg suda u Smederevu u slučaju nelegalnih invalidskih penzija za 32 optuženih predsednik sudijskog veća Dragoslav Milanović najavio je za petak, 23. decembar u 12 sati.

Optuženi su posle šest godina suđenja 20. decembra izneli završnu reč.

Nekoliko završnih reči branilaca izazvalo je pažnju, posebno advokata Mladena Vukčevića koji je u završnoj reči rekao da neće govoriti o tome da li je njegov branjenik kriv,  jer "o tome  sud odlučuje" već o zastarelosti predmeta.

To je bila poslednja Vukčevićeva završna reč koju je izgovorio bez pisanog koncepta i poslednja izjava agenciji Beta jer je posle nekoliko dana preminuo.

Pažnju optuženih privukla je završna reč  doktorke Olge Z. koju je započela citirajući rečenicu iz romana "Proces" Franca Kafke "Neko mora da je oklevetao Jozefa K. jer je jednoga jutra bio uhapšen, mada nije počinio nikakvo zlo."

Optužena je nastavila da govori o sebi u trećem licu kao da piše produžetak Kafkinog romana.

"Govoriću o sebi kao svedok sopstvenog života, istinu moram da govorim, jer drugi život osim ovoga za sada nemam", rekla je optužena i to je bila jedina rečenica u prvom licu jednine.

"Još pre početka istražnog postupka Olga Z. je proglašena krivom, nijedna druga opcija nije bila moguća, niti će ikada biti moguća. Jer, tako je naređeno. Rečeno joj je da će biti uhapšena, da će proces trajati nekoliko godina, biće dug, iznurujući, propraćen medijskom kampanjom."

Optužena nije precizirala ko joj je rekao da će biti uhapšena niti koliko će proces trajati i ko je rukovodio "medijskom kampanjom".

Olga Z. je samohrana majka i zato je naglasila u završnoj reči, kao i na saslušanju tokom krivičnog postupka, da je u pretkrivičnom postupku zastrašivana da će je uhapsiti, a decu dati u dom za decu bez roditeljskog staranja.

"Pretili su joj da će joj oteti najdraže i najmilije, one zbog kojih život ima smisla, jer će morati u zatvor, a deca u dom za nezbrinutu decu. U te svrhe morala je da izmisli priču o sopstvenoj krivici."

U nastavku završne reči optužena je iznela sumnju da je reč o montiranom procesu potpomognutom "medijskom kampanjom".

"Ostalim lekarima i njoj, presuda je odmah izrečena. Javnost i mediji instruisani su da ih satanizuju. Prikazani su kao počinioci najgorih zločina bez trunke milosti, želje za istinom i minimumom poštovanja ljudskih prava.  Jer, tako je naređeno."

Takođe, izdržavanje kazne odmah je otpočelo, zaključila je optužena i dodala  da je "Olga Z.  za sada izdržala šest  godina (toliko je trajalo suđenje), ne zna koliko će dobiti, možda doživotnu."

Prema navodima u završnoj reči optužena je "prestala je da  se druži i komunicira sa ljudima. Počelo je maltretiranje. Izbacili su je s posla na ulicu bez ikakvih prihoda. Zbog počinjenog zlodela nije imala prava da preko Tržišta rada dobije naknadu za nezaposlene."

Optužena je u završnici govorila kroz šta je prolazila između suđenja: "I tako, smenjuju se periodi depresije, strahova, normalnog života, osećaj proganjanja, odlasci u Smederevo. Fizičko, duševno i materijalno iznurivanje integralni su deo procesa."

Uverena da pravda, ipak postoji, ali "tamo daleko, u Strazburu" Olga Z. je poentirala da su " oduvek postojali sistemi koji su omogućavali da se  nezavisni, stručni i vredni ljudi nađu u nemilosti sopstvene države".

Usledio je aplauz optuženih i po koja suza. I nekoliko drugih lekara su završnom reči izmamili suze kolegama.

Olga Z. je okrivljena za produženo delo zloupotrebe službenog položaja i što je u predmetu Slađane Dobrić utvrdila potpun gubitak radne sposobnosti.

Taj nalaz osporio je odsek za funkcionalnu dijagnostiku Fonda  "zbog pogrešnog matičnog broja".

Nakon tri godine na osnovu izveštaja člana evropske asocijacije za sarkoidozu (astmu) , profesora Medicinskog fakulteta Vesne Vučinić,  priznato je pravo na penziju Slađani Dobrić, ali ne od dana kada je ukinuta.

Sutra će biti objavljena presuda za  32 optuženih po optužnici staroj dva meseca, koja je zamenila onu po kojoj se sudilo šest godina.

 

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!