Home Info Sutra dve predstave na Tvrđava teatru

Sutra dve predstave na Tvrđava teatru

by redakcija

Na festivalu Tvrđava teatar u Smederevu sutra u Centru za kulturu glumci Malog pozorišta Duško Radović interpretiraće tekst Frenka Vedekinda „Buđenje proleća“, a u malom gradu despota Đurđa Brankovića Beogradsko dramsko pozorište izvešće tekst Vudi Alena „Sviraj to ponovo, Sem“.

Predstavu „Buđenje proleća“ koja je u podnaslovu svrstana u „dečju tragediju“, režirala je Anja Suša.  

U katalogu festivala navedeno je da je Suša rekla da duboko veruje da je „Buđenje proleća“ jedan od najboljih ikada napisanih modernih dramskih tekstova.

Suša je dodala da, iako je tekst napisan pre 120 godina, Vedekindova drama ne prestje da bude predmet neprestanog interesovanja pozorišnih umetnika iz celog sveta.

„Tokom svog postojanja, mnogo puta je prepravljana, adaptirana i izmeštana u različite žanrove, ali je, uprkos formalnoj liberalizaciji društva zapadne civilizacije, koja je naročito uzela maha u drugoj polovini 20. veka, nastavila da provocira i poziva na nova čitanja i interpretacije“ navela je Suša.

Dramaturg Iva Mitrović koncizno navedena u katalogu festivala smatra da se Vudi Alen u tekstu „Sviraj to ponovo, Sem“  više no igde otkriva kao suštinski satiričar tvrdnjom da su „žitelji njegovog Menhetna proterali religiju, ideologiju i ideale, ali još nisu pronašli ništa da popune nastalu prazninu“.

Za predstavu Beogradskog dramskog pozorišta „Sviraj to ponovo, Sem“ ulaznice su rasprodate pre nego što je festival počeo.

Tvrđava tetar održava se od 11. do 20. avgusta u malom i velikom gradu smederevskog srednjevekovnog utvrđenja despota Đurđa Brankovića, na gradskom trgu, parkovima i šetalištu.

Tokom festivala publika će videti 12 predstava pozorišta iz Španije, Italije, Holandije i Srbije.

Festival je 11. avgsuta otvorio ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!