Home Info Amateri na profesionalnoj sceni

Amateri na profesionalnoj sceni

by redakcija

Smederevo od polovine minulog veka nema profesionalno pozorište a ima, od prošle godine Tvrđava teatar, pozorišnu manifestaciju koja je na dobrom putu da zauzme visoko mesto u srpskoj scenskoj kulturi dovodeći predstave profesionalnih pozorišta iz Srbije i pozorišne trupe iz inostranstva koje su umnogome prešle granice svoje zemlje.

Juče su na Tvrđava teatru, kao i prošle godine, nastupili mladi amateri Patosa (Pokretni alternativni teatar omladine Smedereva) koji nekoliko godina sarađuju sa amaterskom družinom teatra Koreja iz italijanskog grada Leća.

Selektorka festivala i umetnička direktorka manifestacije Tvrđava teatar Branislava Liješević rekla je agenciji Beta da je od početka bio dogovor da u prateći program mogu da budu uvrštene sve „kvalitetne predstave koje nose poruku“.

„Amaterska predstava teatra Patos i teatra Koreja meni se veoma dopala jer afirmiše igru u prostoru u kome ljudi žive. Ta deca počinju igru s lastišem, a završavaju bajkom koju su stvorili od stolica, od plastičnog creva, od onih stvari koje u nekim uglovima naših prebivališta stoje“ rekla je agenciji Beta Branislava Liješević.

Ona je dodala da je očarala posvećenost igri i zanesenost mladih glumaca, a da je na prvom festivalu dogovoreno da u programu budu lokalne predstave, nacionalne i internacionalne.

Publika, vršnjaci i porodica, podržavaju umetnosti naklonjene sugrađane i potomke, pre svega verbalno. Ove, kao i prošle godine, prodato je premalo ulaznica za predstave Patosa da bi uopšte bio opravdan razlog prodaje.

Publika nije spremna da skromnom cenom ulaznice takođe ohrabri svoje sugrađane ili potomke. Zato, na kraju, organizator strpljive gledaoce nagradi besplatnim ulazom.

Glas koji je kružio gradom, da će publika u malom gradu despota Đurđa Brankovića na predstavu Patosa ući besplatno da nastup alternativaca ne bi bio otkazan samo samo je one do kojih nije dopreo naveo da nabave ulaznicu.

Čak ni nagrade na pozorišnim smotrama alternativnih teatara u svetu ne ohrabruju buduće gledaoce da kupe ulaznicu od 200 dinara tako da izostaje dovoljna i prava podrška.

Za ovogodišnji Teatar tvrđava prodate su sve ulaznice za subotnju predstavu  čije je ime uzeto za moto smotre „Sviraj to ponovo, Sem“. Predstavu će prikazati Beogradsko dramsko pozorište u režiji Marka Manojlovića.

Prihod od ulaznica namenjen je vrtiću „Sunce“ za decu ometenu u razvoju.

(Kraj) msp

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!