Home Info Alternativni teatar na pozorišnom festivalu

Alternativni teatar na pozorišnom festivalu

redakcija

Druge večeri festivala Tvrđava teatar u malom gradu smederevskog utvrđenja prikazana je  predstava „Plastične bašte“ koju su uradili smederevski amateri pri Centru za kulturu i teatar Koreja iz italijanskog grada Leće.

Selektor i umetnički direktor Tvrđava teatra Branislava Liješević objasnila je kriterije za nastup amaterske družine na festivalu na koji se pozivaju profesionalna pozorišta iz Srbije i inostranstva.

„U pratećem programu festivala dozvoljeno je da uvrstimo svaku kvalitetnu predstavu koja nosi poruku. Predstava teatra Patos i Koreja veoma mi se dopala jer afirmiše igru  u prostoru u kome čovek živi. Ta deca počinju s lastišem, a završavaju bajkom koju su stvorili od stolica, plastičnog creva,od nekih odbačenih stvari“ rekla je Liješevcihka.

Njihova posvećenost i zanesenost igrom me je očarala. Mi smo na prvom  festivalu odlučili da prikazujemo lokalne predstave i predstave nacionalne i internacionalne, dodala je selektorka i umetnički direktor manifestacije.

Leto je pravo vreme za festivale, pogotovo pozorišne i ambijentalne i  ovo je dobar trenutak da se kultura decentralizuje, misli dramska spisateljica Sanja Domazet.
 
„Ovaj festival je izvanredan uvod u Bitef koji će doći u septembru. Ono što će publika videti u Smederevu meni je veoma inspirativno jer je dobra kombinacija domaćih predstava i stranih predstava. Na početku smo videli izvanredne Špance koji su na mene ostavili blistav utisak i govori mi da će festival opstati“ zaključila je Domazetka.

Teatar Koreja deluje kao „stalno pozorište za inovacije“ dok Pokretni alternativni teatar omladine Smedereva (Patos) godinama okuplja mlade darovite ljude koje privlači umetnost i savremena urbana kultura.

Nekoliko godina reditelj predstave „Plastične bašte“ Slavatore Tramaćere zaokupljen je umetničkom, pre svega pozorišnom saradnjom kroz predstave i radionice sa umetnicima balkanskih i zemalja Istočne Evrope.

„Ako je prošle godine početak festivala bio u znaku spektakularnog multimedijalnog pozorišnog čina, ove godine se to na lep način ponovilo. Prva predstava je jedna varijanta savremene Alise, ali i svevremena. Alisa dozvoljava svakojake izlete pošto je i ona načinila nestvaran izlet za ono vreme“ rekao je agenciji Beta pozorišni kritičar Raško Jovanović.

Večeras smo gledali koprodukciju između ovdašnjih amatera i italijanskih. Igra je oslonjena na muziku i pokret. Važno je reći da ovaj festival otvara široke perspektive s obzirom na ambijent, na elan među stanovnicima, i čini mi se da će festival doprineti unapređenju pozorišnog života u Smederevu, zaključio je Jovanović.

Sutra u programu Tvrđava teatra glumci Narodnog pozorišta Užice tumače tekst  Štefana Peke „Rumunija 21“ u režiji Gorana Golovka.  

(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!