Home Info Strah od reprize štrajka

Strah od reprize štrajka

by redakcija

Na plaćenim odsustvima je blizu 4.000 radnika, a njih oko 1.300 radi na održavanju. Radnici smederevske železare traže reakciju vlade, pišu Novosti.

"Ne želimo reprizu velikog štrajka iz 2003. godine. Ako ne uvaže naše zahteve, dovešćemo 5.200 radnika u fabriku ili izaći na auto-put", prete sindikalci.

Sindikati železare Smederevo traže hitan sastanak sa Radnom grupom za železaru i informacije o državnom planu za čeličanu. Tender ističe za pet dana, proizvodnja nije pokrenuta iako je najavljivano, a ukoliko socijalni dijalog izostane, sindikati prete protestima.

Kako je najavljeno iz Vlade, tender će biti poništen, jer se za Železaru pregovara sa ozbiljnim igračima.

Dok su udarne vesti izjave državnih činovnika o ispitivanju sporne privatizacije “Sartida”, poništavanju tendera i novim pregovorima, strpljenje 5.200 radnika Železare je, očito, na izmaku.

Sidnikati su isključeni iz državnog upravljanja fabrikom, a u poslednjem pismu od predsednika Vlade Ivice Dačića i ministra finansija Mlađana Dinkića traže hitan dijalog.

"Zbog nekorektnog ponašanja Vlade Srbije, koja se stavila na stranu kompanije “Ju-Es stil”, 2003. godine imali smo štrajk koji je trajao 37 dana. Sindikati i zaposleni ne žele reprizu", kaže se u otvorenom pismu Vladi.

Proizvodnja u železari privremeno je obustavljena početkom jula na rok do 1. septembra, ali visoke peći i dalje stoje. Za pokretanje proizvodnje, prema saznanjima “Novosti”, potrebno je oko 100 miliona dolara i najmanje 45 dana od trenutka pokretanja postupka nabavke sirovina – rude i koksa. To znači da i kada bi nabavka krenula danas, pre kraja oktobra peći ne bi mogle da se potpale.

Na plaćenim odsustvima je, već mesecima, blizu 4.000 radnika, a njih oko 1.300 radi na održavanju, ovakvo stanje mesečno državu, prema nezvaničnim procenama, košta oko deset miliona evra.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!