Home ZanimljivostiAutomoto Stig testira kosilicu

Stig testira kosilicu

redakcija

Voziti automobil brzinom od 209 km/h nije nimalo bezazleno. Šta tek onda reći za kosilicu za travu koja je u stanju da juri ovako brzo?

U junu smo objavili vest da su se Honda i Top Gear udružili u nastojanju da naprave najbržu kosilicu na svetu. U izradi ovog vozila učestvovao je i Hondin partner u takmičenju British Touring Car Championship, Team Dynamics. 

Osnovni cilj je da se obori svetski rekord koji trenutno drži Bobby Cleveland i tim Gold Eagle, čija kosilica za travu je 2010. dostigla brzinu od 155,35 km/h. 

Hondina kosilica je u međuvremenu završena i podvrgnuta prvim testovima, a ekipa Top Geara već ju je vozila brzinom od oko 160 km/h na stazi Circuit de Charade u Francuskoj.

Projekat je započet sa kosilicom Honda HF2620, u koju je kasnije ugrađena nova, posebno napravljana šasija, dok je serijski motor zamenjen 1.0 litarskim agregatom iz Hondinog VTR Firestorm motocikla, koji proizvodi 82 kW/112 ks. 

Ugrađeno je i novo, sportsko oslanjanje kao i specijalni točkovi sa quada. Prostor koji na kosilici služi za odlaganje pokošene trave, iskorišćen je da se u njega smesti rezervoar za gorivo, kao i dodatni hladnjak. 

Ostale modifikacije obuhvatile su i specijalno napravljeni šestostepeni prenosni sistem sa ručicama za promenu brzina na upravljaču, Cobra sportsko sedište i delove upravljačkog sistema iz modela Morris Minor. 

Interesantno je da uprkos tome što su zbog malog klirensa sa kosilice uklonjena sečiva, vozilo i dalje može da obavlja svoju prvobitnu funkciju zahvaljujući alternativnom mehanizmu koji pogone dva elektromotora. U Hondi tvrde da je zahvaljujući modifikaciji kosilica u stanju da seče travu pri brzinama do 24 km/h, što je dvostruko više nego što je to mogla da radi originalna mašina.

"Najveći inženjerski izazov prilikom konstruisanja bio je da se zadrži originalni izgled kosilice na kojoj je zasnovana i sposobnost da i dalje radi ono za šta je namenjena – da kosi travu, a da istovremeno bude u stanju da postigne zacrtanu brzinu i upravljačke sposobnosti sportskog vozila", izjavio je Peter Crolla iz Hondinog trkačkog britanskog partnera, Team Dynamicsa. 

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!