Home Info Staklena menažerija efektno završila teatarske svetkovine

Staklena menažerija efektno završila teatarske svetkovine

by redakcija

Beogradsko Narodno pozorište dostojno je nagradilo glumce, reditelje i predstave ovenčane nagradama na Tvrđava teatru koji je završen kasno sinoć izvedbom "Staklene menažerije" po tekstu Tenesi Vilijamsa, režijom Radoslava Milenkovića i glumom svih aktera uverljivom i prirodnom do saosećanja publike sa usudom likova koje su tumačili.

Član žirija, Miloš Jagodić, sinoć je u Malom gradu smederevske tvrđave, pred nastup glumaca Narodnog pozorišta objavio dobitnike nagrada, a publika je svaku odluku pozdravila dugim aplauzom.

"Imali smo, naravno, dilema, uvek ih ima, ali, zaista, nismo imali velikih problema u tim dilemama. Kad kažem problema, mislim pre svega jedni s drugima, između nas. Autori i glumci su se nekako sami izdvojili, ovi koji su dobili nagrade, tako da nije bilo velikih muka u donošenju odluke" rekao je agenciji Beta član žirija Miloš Jagodić.

Umetnička direktorka Tvrđava teatra Branislava Liješević prvi put je "potpuno zadovoljna" odlukom žirija o nagradama i da "nema šta da prebaci žiriju".

"Odahnula sam sinoć jer žiri može da uradi vrlo lošu stvar za festival, da neke  dobre stvari preskoči, da prenebregne i napravi nepravdu u nagrađivanju najboljih. Žiri je bio sjajan, to troje ljudi je tako iskreno i pošteno gledalo predstave i odlučivalo da im se zahvaljujem" rekla  je agenciji Beta Branislava Liješević.

Predsednica Saveta festivala, Vida Ognjenović je "s ove strane zavese" i njene impresije mogu da budu drugačije od onoga što publika misli i oseća, "publika koja je s izrazitom kulturnom potrebom, i sa izrazitim ukusom za dobro pozorište" i "vredna je svakog truda da joj se pruži ovakav festival".

Ona je dodala da je ovogodišnji festival programski najzanimljiviji, jer je najraznovrsniji, ima najviše predstava koje su posve različite. Publika je pokazala da je prepoznala tu različitost, da je prepoznala inovacije u pojedinim predstavama, klasiku u klasičnim tekstovima, dobru režiju u predstavama koje je i ranije gledala.

"Ako se računa utisak nas koji smo sve organizovali ovo je jedan uspešan festival. Nije na nama da to kažemo, nego na publici i kritici. Žiri je radio potpuno autonomno i do sinoć uopšte nisam znala kakvi su im utisci. Oni su se potpuno mudro držali po strani, nisu sa nama delili svoje utiske i to je pametno. Mislim da su pravedno podelili nagrade" izjavila je Vida Ognjenović.

U glavnom programu četvrtog Tvrđava teatra  prikazano je osam predstava pozorišta iz Srbije i Slovenije u konkurenciji za nagradu.

Dodeljene su nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca i specijalna nagrada za poseban doprinos najmlađoj glumici festivala.

Nagrada je statueta despota Đurđa Brankovića, delo akademskog vajara Zorana Kuzmanovića.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!