Home Info Poslednji dan Tvrđava teatra

Poslednji dan Tvrđava teatra

by redakcija

Na međunarodnom Tvrđava teatru u Smederevu večeras gostuje beogradsko Narodno pozorište s dramom Tenesi Vilijamsa "Staklena menažerija" u režiji Radoslava Milenkovića i u čast nagrađenih učesnika na toj svečanosti glumačke veštine i predanosti.

Četvrti Tvrđava teatar počeo je 11. jula i završava se večeras izvođenjem "Staklene menažerije".

U Muzeju smederevskog Podunavlja razgovaraće se popodne o temi "Dramska umetnost u obrazovanju mladih za aktivan život u pluralnom društvu".

U večernjim satima na Trgu Republike, u okviru pratećeg programa biće izvedena predstava "Neko – Svako, Mladi u Evropi – učenje kroz razmenu". Predstavu kroz kreativni dramski proces razvijaju učesnici iz Francuske, Nemačke i Srbije, a proces vodi Alban Varet, reditelj iz Tuluza.

Večeras, od 21,00 sat u Malom gradu smederevske tvrđave publici će biti saopštene odluke o nagradama i nagrađenima, potom, u čast nagrađenih biće izvedena predstava "Staklena menažerija" u kojoj igraju Olga Odanović, Bojana Stefanović, Aleksandar Đurica i Mihajlo Lađevac.

Nagrada za najbolju predstavu na četvrtom  pozorišnom festivalu Tvrđava teatar u Smederevu proglašen je "Bunar" u igri glumaca Ustanove kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda, po tekstu Radmile Smiljanić i u režiji Egona Savina.

Najbolja glumica je Radmila Živković,  u ulozi majke u  predstavi "Bunar".

Nagrada za najbolju režiju pripala je Diegu De Breu, reditelju predstave  "Zločin i kazna", u izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane. 

Najbolji glumac je Igor Đorđević, tumač lika Kanjoša Macedonovića u istoimenoj predstavi rađenoj po adaptaciji i u režiji Vide Ognjenović,  u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Specijalna nagrada  za najbolju mladu glumicu pripala je Tanji Petrović,  za ulogu  Une,  u predstavi "Zbogom SFRJ",  po tekstu i u  režiji Kokana Mladenovića, u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu glumica Emina Elor, režiser Miloš Jagodić, i dramaturg Branislav Nedić.

Nagrada je ranijih godina bila simboličan novčani iznos. Ove godine nagrada je bronzana statueta, delo smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića.

(Kraj) msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!