Home Info Srpski tinejdžer prvi na takmičenju kompozitora u SAD

Srpski tinejdžer prvi na takmičenju kompozitora u SAD

by redakcija

 

Veljko Nenadić (14) pobednik je takmičenja za klavirske kompozicije za juniore, muzičkog festivala „Zlatni ključ“ za 2013. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama.
Veljko je učenik osmog razreda OŠ „Dr Jovan Cvijić“ i trećeg razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u klasi profesorke Ivane Krstić. Počeo je da komponuje sa deset godina, a sa 14 već ima 16 nagrada na klavirskim takmičenjima i četiri za kompozicije. Ovo mu je prvi izlazak u svet.
 
– Imao sam hrabrosti da pokušam i uspeo. Presrećan sam. Kritike su odlične, dobio sam i vredne savete od cenjenih kompozitora – priča ovaj tinejdžer – kompozitor.
 
Veljko je prošle godine u Ameriku poslao svoju kompoziciju „Balkanska svita“ kao i video-snimak izvođenja, a nedavno je stiglo zvanično pismo da je pobednik u konkurenciji juniora iz čitavog sveta. Iza njega su mladi pijanisti iz Australije i Amerike.
 
– Pobednička kompozicija ima tri stava: Vir, Legenda i Lavirint. Inspiraciju za ovu kompoziciju našao sam u bogatom tradicionalnom muzičkom nasleđu Srbije, Balkana i Vizantije – priča mladi pijanista.
 
„Zlatni ključ“ je svetski festival za mlade talente, mlade instrumentaliste i vokaliste iz SAD, Kine, Rusije i Evropske unije koji se održava u Njujorku, Beču i Barseloni.
 
Nagrada će Veljku biti uručena 17. jula na festivalu „Zlatni ključ“ u Beču u čuvenom Erbar holu.
 
Veljkove note oduševile su i domaće umetnike prošle godine na smotri domaćih kompozitora na Ubu.
– Bio je jedini koji je svirao sopstvenu kompoziciju „Balkansku svitu“ i pobrao je prave ovacije. Posle koncerta profesori su mu prilazili, želeći da pogledaju partiture – kaže otac Nenad.
 
Veljko je već pripremio dve nove kompozicije „Vizantijska igra“ i „Apokalipsa“ za buduće nastupe na domaćoj i svetskoj muzičkoj sceni.
 
Veljko će posle završene osnovne škole, ove godine upisati srednju muzičku, a planira da školovanje nastavi na Muzičkoj akademiji.
 
 
NAGRADE
 
VELjKO je 2010. i 2011. godine osvojio prve nagrade na takmičenju mladih kompozitora u Zemunu, a prošle godine na festivalu dece kompozitora „Fedemus“ takođe je dobio prvu nagradu. Pobeđivao je na takmičenjima za pijaniste „Josip Slavenski“ u Beogradu i Novom Sadu, i na festivalu na Ubu.
 
J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!