Home Info Regionalno prvenstvo

Regionalno prvenstvo

by redakcija

 

U subotu 23. februara Streljački klub „Smederevo“ biće domaćin Prvenstva Centralne Srbije, u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama A programa na 10 metara. Na ovom takmičenju nastupaju klubovi iz regiona Centralne Srbije, koji je i najveći i očekuje se učešće više od 100 strelaca iz 15 klubova. Strelcima je ovo takmičenje mnogo važno, jer se na njemu ispunjavaju kvalifikacione norme za Državno prvenstvo koje se ove godine odrzava u Pančevu, 16. i 17. marta.
Streljačka družina „Smederevo“ nastupiće sa ženskom juniorskom i seniorskom ekipom pištoljem (Ana Lajčak, Ana Alentijev, Sara Ilić i Aleksandra Lekić), i juniorskom ženskom ekipom puškom (Bojana Bečanović, Jelena Jakovljević i Danica Denić). Ukupno, smederevski strelci će izlaziti na vatrenu liniju 10 puta. Pištoljašice brane prošlogodišnje drugo mesto u juniorskoj i treće u seniorskoj kategoriji.
 
Podsećamo vas da se ovog vikenda na Strelištu u Smederevu održava Finale Kupa Streljačkog saveza Srbije u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama A programa na 10 metara. To je jedno od najvažnijih takmičenja u Kalendaru Streljačkog saveza Srbije, na kome su učešće potvrdili svi najbolji srpski strelci, evropski, svetski i olimpijski osvajači medalja.  Prema rasporedu takmičenja juniorske kategorije nastupaju u subotu, a seniorske kategorije u nedelju.
Finale Kupa je prvo domaće takmičenje koje će se pucati po novim ISSF (International Sport Shooting Federation) pravilima, koja se bitno razlikuju od ranijih. Najveća izmena je svakako to što se sada i osnovni rezultat kod puške puca na decimale, a finale, u koje se plasira prvih osam, puca se od nule. Kod pištolja osnovni rezultat se i dalje puca na cele krugove. Sada je i buka u pucaonici dozvoljena, navijanje, sve osim pozivanje strelaca po imenu. Ovakvim sistemom takmičenja povećava se neizvesnost i čini ga uzbudljivijim i dinamičnijim, a samim tim i atraktivnijim za publiku.
Za Streljačku družinu „Smederevo“ u finale se plasirala najbolja smederevska pištoljašica Ana Alentijev. U juniorskoj konkurenciji Ana će u finalu startovati sa prvog mesta, dok će u seniorskoj konkurenciji startovati sa odlične pete pozicije. 
Od ove sezone organizuje se takmičenje i u ekipnoj konkurenciji u seniorskim kategorijama. Nastupa najboljih osam ekipa u svakoj disciplini, koje su se kvalifikovale kroz tri kola Kupa. Smederevke pištoljem (Ana Alentijev, Ana Lajčak i Aleksandra Lekić) ekipno se nalaze na četvrtom mestu sa 12 poena, a ispred njih su ekipe Kikinde, „Alekse Dejovića“ i neprikosnovane „Crvene zvezde“ na prvom mestu. 
U slučaju da se situacija u vezi sa odlaskom naše reprezentacije na Prvenstvo Evrope promeni u toku iduće nedelje i dozvoli nastup naših strelaca na evropskom šampionatu, pripreme reprezentacije će najverovatnije biti organizovane posle finala Kupa SSS – od 17. do 22. februara takođe na našem strelištu, kako je i prvobitno bilo planirano.
 
Smederevsko strelište otvoreno je svakog radnog dana, a postoji i Škola streljaštva koja je besplatna za osnovce smederevskih škola. 
 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!