Home InfoIzbori 2023. Sedma lista: Srbija protiv nasilja – Nikola Beronja

Sedma lista: Srbija protiv nasilja – Nikola Beronja

by redakcija1

Na predstojećim lokalnim izborima, sedma na glasačkom listiću biće lista Smderevo protiv nasilja – Nikola Beronja koji je i prvi na listi. Po zanimanju je privrednik.

SDCafe.rs: Po mišljenju vaše liste, pet najvećih problema u Smederevu su…?

Nikola Beronja: Ključnim problemima smatramo eskalaciju svih vidova nasilja, ekologiju i zaštitu životne sredine, nefunkcionalan sistem zdravstvene zaštite, korupciju na svim nivoima i nedostatak adekvatnih mera socijalne politike na lokalnom nivou.

SDCafe.rs: Koja rešenja predlažete za te probleme?

Nikola Beronja: U cilju suzbijanja i prevencije eskalacije svih vidova nasilja, naša koalicija će sprovesti sveobuhvatan program koji će uključivati specifične strategije prilagođene lokalnom okruženju i  koje će podrazumevati edukaciju od najranijeg uzrasta, kampanje za podizanje svesti o nultoj toleranciji na nasilje i o njegovom prepoznavanju,uz psihološku i pravnu podršku žrtvama. To podrazumeva mere za suzbijanje vršnjčkog nasilja, porodičnog nasilja, nasilja nas ženama, nasilja nad starijim osobama, nasilja na radnom mestu.

Čisto Smederevo, bez divljih deponija i sa redovnim odvoženjem komunalnog otpada je ostvariv cilj do kog možemo doći uz adekvatno uspostavljen sistem upravljanja otpadom. Uz efikasnu primenu EU regulative i praćenjem primera dobre prakse iz zemalja iz okruženja ćemo skratiti put do grada bez otpada.

Uz prikupljanje komunalnog otpada, počećemo i sa prikupljanjem reciklabilnog otpada, a građane ćemo stimulisati za sortiranje otpada u domaćinstvima kroz smanjenje mesečnih računa za sve komunalne usluge.

Uz angažovanje lokalnih udruženja koja bi nam pomogla u sprovođenju komunikacione strategije i edukacije građana i uz zajednički rad znamo da bi ovakav sistem mogao da bude uspešno uspostavljen.

Planiramo proširenje kapaciteta službe kućne nege zaposlenjem dodatnih lekara i medicinskih tehničara, a posebno smatramo važnim otvaranje posebnih ogranaka Hitne medicinske pomoći smederevskog Doma zdravlja u Maloj Krsni i Kolarima, na maloj udaljenosti od autoputa, kako bi se omogućilo brzo i lako zbrinjavanje u kritičnim situacijama.

Prioritet nam je otvaranje ambulanti sa stomatološkom službom u svakom selu, bez izuzetka, kao i modernizacija ambulanata i vratićanje preventivnih specijalističkih pregleda u ambulante Doma zdravlja. Investiraćemo u savremenu medicinsku opremu koja će omogućiti preciznije dijagnostičke procedure, kako bi se smanjile liste čekanja. Planiramo obnovu i modernizaciju porodilišta kako bismo stvorili sigurno i udobno okruženje za sve buduće majke i njihove bebe, kao i kupovinu i instalaciju novog lifta, kao i uređenje čekaonice ispred.

Planiramo povećanje broja medicinskog osoblja i specijalista, omugućavajući im pristojne uslove rada i mogućnost za stalno usavršavanje i edukaciju uz program stipendiranja studenata medicine iz Smedereva, kako bi se nakon završenog fakulteta otvorila mogućnost za zaposlenje i povratak u rodni grad.

Jedini predlog koji koalicija Smederevo protiv nasilja može da da, svodi na promenu vlasti kao ključni korak za rešavanje problema korupcije, jer nemamo nimalo poverenja u trenutnu vlast i u njihov kapacitet za suzbijanje koruptivnih praksi.

Zalažemo se za efikasno sprovođenje programa socijalne zaštite usmerene ka izgradnji inkluzivnog društva u kojem nijedan sugrađanin neće biti zapostavljen i zaboravljen. Radićemo na projektu otvaranja ustanove za prihvat odraslih, otvaranje funkcionalnih narodnih kuhinja, formiraćemo efikasnu službu geronto domaćica i mobilnu palijativnu službu, obezbedićemo sredstva za finansiranje personalnih asistenata iz budžeta grada, sprovešćemo različite programe podrške porodicama u kriznim situacijama, kroz otvaranje savetovališta za roditelje i savetovališta za bračne parove.

Razvićemo i program podrške samohranim roditeljima kroz različitie olakšice, koje podrazumevaju prioritetni upis dece u predškolske ustanove, besplatno predškolsko obrazovanje, stipendije za decu i programe zapošljavanja za roditelje.

SDCafe.rs: Kakve rezultate očekujete na ovim lokalnim izborima?

Nikola Beronja: Očekujemo da će naša vizija za Smederevo izvesti ljude na birališta i nadamo se pobedi na lokalnim izborima jer smo čvrsto uvereni da naša koalicija Smederevo protiv nasilja predstavlja autentičan glas građana i njihov vapaj za promenom.

SDCafe.rs: Zašto bi birači u Smederevu trebalo da glasaju baš za vašu listu?

Nikola Beronja: Koaliciju Smederevo protiv nasilja smo formirali ostavljajući po strani stranačku pripadnost i da bismo stvorili okruženje u kojem dominira zajedništvo, raznolikost i nulta tolerancija na sve prisutno nasilje. Lokalni izbori su prilika da direktno utičemo na budućnost našeg grada. Izborom odgovornih, obrazovanih i predanih ljudi, koji su se gotovo svi po prvi put politički angažovali, pogođeni eskalacijom nasilja i nepravde, možemo uticati na to da se poboljša kvalitet života svih naših sugrađana.

Za razliku od ostalih stranaka i koalicija, koje imaju liste i na lokalnim izborima, nosilac liste Smederevo protiv nasilja je prvi među jednakima. Naši kandidati za odbornike se ne kriju iza imena predsednika i predstavnika svojih stranaka, već hrabro stoje svi zajedno pred svojim sugrađanima.

Naša lokalna lista ne podržava taj tradicionalni politički model, već postavljamo candidate za odbornike u prvi plan, jer verujemo u timski rad i jednakost. Ponosno ističemo da svi kandidati za odbornike aktivno učestvuju u predizbornoj kampanji i ta posvećenost i neposredan kontakt s građanima čine nas drugačijim od ostalih lista. Ova izborna kampanja nije samo prilika za osvajanje mandata, to je prilika za dijalog i zajedničko rešavanje problema.

SDCafe.rs: Kome ste se tokom kampanje najviše obraćali i kakve su bile reakcije građana?

Nikola Beronja: Koalicija Smederevo protiv nasilja je tokom ove predizborne kampanje organizovala štandove na ulicama našeg grada, prigradskih naselja i u selima. Organizovali smo i tribine u prostorijama mesnih zajednica, koje su bile vrlo posećene i kako bismo kroz razgovor sa našim sugrađanima predstavili svoj program i kandidate za odbornike naše liste Smederevo protiv nasilja na nastupajućim izborima. Obraćali smo se i medijima brojnim saopštenjima, međutim, odsvih njih, samo je jedan lokalni medij iskazao interesovanje za naša saopštenja i redovno ih objavljivao.

Sveopšti utisak koji imamo nakon ovih razgovora je taj da sugrađani ljuti, razočarani, prevareni i da žele smenu ove vlasti. Njihove reakcije svedoče o dubokom nezadovoljstvu trenutnom političkom situacijom, što ukazuje na potrebu za ozbiljnim promenama kako na republičkom i lokalnom nivou.

——————————————————————————————————————————-

Ovaj tekst je deo političkog marketinga za izbore 2023.godine i nije komercijalnog tipa. Objavljeni su svi dostavljeni odgovori na pet istih pitanja od strane predstavnika sedam izbornih lista. Prva i deveta lista nisu dostavile odgovore za ovu rubriku na našem portalu.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!