Home ZanimljivostiPutovanja Solarni avion nadomak planiranog cilja

Solarni avion nadomak planiranog cilja

redakcija

Avion koji pokreće samo solarna energija nadomak je kraja preleta od zapadne do istočne obale SAD započetog početkom maja.

Švajcarska kompanija Solar impuls saopštila je da je avion s velikim krilima i hiljadama solaranih ćelija 16.juna, posle 14-časovnog leta iz Sinsinatija, u Ohaju, sleteo u Vašington, i da još preostaje let do Njujorka koji će biti izveden početkom jula. 

Ovo je prvi pokušaj da avion na solarni pogon, koji leti i danju i noću bez pomoći standardnog goriva, preleti cele Sjedinjene američke države. 

Prelet je počeo 3. maja iz San Franciska preko Arizone, Teksasa, Misurija i Ohaja do Vašingtona, s nekoliko zaustavljanja koja su trajala po nekoliko dana. 

Ovaj avion, koji se smatra najnaprednijom letelicom na sunčevu energiju, napaja oko 12.000 fotonaponskih ćelija koje prekrivaju ogromna krila i pune baterije tokom dana. 

Avion s mestom za jednog čoveka leti brzinom od oko 65 kilometara na čas i ne može leteti kroz oblake. Ima masu kao automobil, ali mu je potrebno više vremena nego automobilu da od Ohaja stigne do istočne obale.

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!