Home ZanimljivostiPutovanja Gradovi koji su morali da promene naziv

Gradovi koji su morali da promene naziv

by redakcija

Veliki broj svetskih gradova u jednom trenutku svoje istorije morao je da promeni ime. Uglavnom se to dešavalo zbog nove vlasti ili širenja. Ipak, neki gradovi morali su da ime promene iz preke potrebe.

 

Budući da je vojska nadzirala naseljavanje američkog zapada, veliki broj gradova u svom imenu imao je prefiks "Fort", a vekovima je veliki broj evropskih gradova nosio rimska imena u čast svojih osvajača. Neki gradovi imali su jedinstvene razloge za promenu imena. 

Skandal, sramota, zabuna ili pogrešan prizvuk dovoljni su razlozi da čitava zajednica promeni ime. Predstavljamo pet gradova kojima je bio neophodan novi identitet.

Berlin, Kanada

Veliki broj nemačkih imigranata skrasio se na jugu Ontarija u 19. veku, a grad Berlin ime je dobio u čast njihove domovine. Međutim, kada je njihova stara otadžbina počela da bombarduje saveznike njihove nove zemlje, izbile su nevolje. 

Velika populacija pacifista Menonita, koji nisu želeli da učestvuju u ratu, dovela je do toga da ostatak zemlje sa sumnjom gleda u Nemcima naseljeni Berlin. Ubrzo je održan referendum o promeni imena grada. 

Građanima je ponuđen čitav niz naziva, ali im nije ostavljena mogućnost da zadrže staro ime. Svi koji su bili za to da grad ostane Berlin, odmah su optuživani da su simpatizeri neprijatelja. 

Usledili su nasilje, neredi i zastrašivanja, a samo 892 osobe, od 15 hiljada, glasalo je na referendumu. Grad je dobio ime Kičener, po britanskom ministru rata. Peticija sa dve hiljade potpisa nije bila dovoljna da zaustavi promenu.

Pajl Of Bouns, Kanada

Današnja Regina (nekadašnji Pajl Of Bouns, odnosno "gomila kostiju") je grad od 200 hiljada stanovnika. Osamdesetih godina 19. veka, tu su bile nepregledne livade naseljene bizonima i Kri Indijancima koji su ih lovili. Krii su koristili sve delove ulovljenih bizona izuzev kostiju. 

Njih su bacali na dva metra visoke gomile, prečnika i do 12 metara, u nadi da će se bizoni vratiti da posete kosti. 

Prvi naseljenici i traperi zadržali su ime, ali je, 1882. godine, supruga kanadskog glavnog guvernera, princeza Luiz, sugerisala kako gradu treba dati ime u čast njene majke, kraljice Viktorije. Tako je grad kao ime dobio latinski izraz za kraljicu – Regina.

Vajnvil, Kalifornija

Klint Istvud i Andželina Žoli snimili su film "Changeling" o majci koja je sigurna da vraćeni kidnapovani sin zapravo nije njeno dete. 

Film je baziran na istinitim događajima, koji su razlog zašto se grad Vajnvil već 80 godina zove Mira Loma. 

Stvarni kidnapovani dečak, Volter Kolins, najverovatnije je ubijen u Vajnvilu, zajedno sa još tri dečaka, a ubio ih je Gordon Stjuart Nortkot. Ubica je obešen 1930. godine, a grad je, u želji da pobegne od ozloglašenosti, promenio ime 1931. godine.

Stejns, Engleska

Glumac Saša Baron Koen poznat i kao Borat, Bruno i Ali G, navodno je odrastao u getu Stejnsa (zapravo pitomom gradiću srednje klase u Sariju). 

Grad je postao toliko slavan u Velikoj Britaniji, ali stanovnicima Stejnsa nikako nije odgovaralo povezivanje sa “Boratovim” likom, pa su promenili ime grada u Stejns na Temzi. Delimično su to učinili i da bi naglasili koliko su blizu Temze i podstakli turizam.

Gej Hed, Masačusets

Na zapadnoj ivici ostrva Martas Vajnjard nalazi se bleštavo obojena stena, koja se dominira pejzažem. Beli naseljenici iz 17. veka pisali su o veselo (gaily) obojenim liticama, pored kojih je ubrzo i niklo naselje Gej Hed. 

Nekih 400 godina kasnije, potomci prvih naseljenika promenili su ime grada u Akvina, 1997. godine. Tvrde da su želeli da izraze svoje indijansko nasleđe i povezanost sa plemenom Vampanoag i da njihova odluka nema nikakve veze sa homoseksualnim konotacijama nekadašnjeg imena. 

"Mislim da je to jednostavno. Indijansko mesto treba da ima indijansko ime", rekao je pripadnik plemena koji je 1991. pokrenuo peticiju za promenu imena grada.

Izvor: klix.ba

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!