Home InfoEkologija Smrt 53 Platana – Slava im!

Smrt 53 Platana – Slava im!

by redakcija

Drvored od čak 53 platana u Ulici Despota Đurđa postaće drvna građa.

Seča 53 platana počela je pre dva dana, a narednih će biti posečena sva stabla duž ulice od marketa Roda do restorana Perfeto. Drveće se seče zbog rekonstrukcija kolovoza i trotoara, i zbog bezbednosti prolaznika i vozača.

Neki ovaj čin nazivaju vandalskim, neki neminovnim. Nije saopšteno da li je ovome prethodila neka stručna rasprava, da li je postajala neka stručna ekipa da o ovom činu odlučuje. Da li su stabla mogla da se sačuvaju, leče ili  „presele“ ?

Svi koji su besni zbog seče drveća, pa i oni koji nisu, ostali su bez objašnjenja zbog čega se ubija drveće. Niko se nije udostojio da građane pripremi na to, da ih umiri pričom da je ovako najbolje, da je korenje oštetilo trotoare, da ometa i vozače, da preti da se obruši. Da su neka stabla obolela. Da će biti zasađena nova stabla.

Bahato i bez reči su samo izvezli buldožere jer oni su silni.

Platani su živeli 50, 40, 30 godina, zavisi kako koji. Umrli su nasilno, kažu iz milosrđa, u sred bela dana  i zato jer su smetali ljudima.

Prilikom rekonstrukcije ulice na Jelisejskim poljima u Parizu, gradska vlast za jednu noć presadila je veliko drveće iste veličine kao prethodno, a Parižani ujutru nisu ni primetili promenu. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!