Home InfoDruštvo Smederevska Palanka pred bankrotom

Smederevska Palanka pred bankrotom

by redakcija

Grad od 30.000 stanovnika u kolapsu, ulična rasveta isključena, uvedene restrikcije vode. Račun opštine u blokadi skoro dve godine. Blokirane su i škole.

Račun opštine Smederevska Palanka u blokadi je skoro dve godine, većina škola je u „crvenoj zoni“, kao i neka javna preduzeća. Zbog duga za struju blokirani su računi Predškolske ustanove i „Vodovoda“, što je dovelo do restrikcija vode, a zbog isključene javne rasvete, grad je u mraku već skoro dva meseca.

Ekonomska razglednica Smederevske Palanke je crna.

U poslednje tri godine, račun izvršenja budžeta opštine je, od 1.100 dana u blokadi 956. Od 18. decembra 2012. godine, opština nije izlazila iz „crvenog“. Budžet je 664 dana u neprekidnoj blokadi za iznos od 90 miliona dinara.

– Smederevska Palanka je u katastrofalnom stanju. Dovijamo se kako znamo da obezbedimo funkcionisanje. Od kraja 2012. godine, uspeli smo da smanjimo dug zbog koga je račun opštine blokiran za 285 miliona dinara – kaže predsednik opštine Radoslav Milojičić.

On tvrdi da opština „živi“ zahvaljujući mogućnosti da troši polovinu sredstava sa računa.

– Pola novca sa računa trošimo, a druga polovina ide na blokadu, što je dozvoljeno – tvrdi naš sagovornik.

Smederevska Palanka za struju duguje ukupno oko 650 miliona dinara. EPS je zbog duga pre više od mesec dana „uveo mrak“ isključenjem javne rasvete. Opština je zatražila reprogram na deset godina, i još čekaju odgovor.

– Od „Elektromorave“ nema odgovora već tri meseca – tvrdi Milojičić. – Mi smo ponudili da platimo dug na 120 mesečnih rata. Sa tekućom potrošnjom i sa dugovima za reprogram, to će iznositi 13,5 miliona na mesečnom nivou. Zbog ovoga je nedavno urađen i rebalans budžeta.

„Novosti“, međutim, saznaju da je EPS odbio reprogram jer je rok za tu pogodnost istekao.

– Javna rasveta isključuje se na osnovu odluke EPS-a. Sa isključivanjem javne rasvete će se nastaviti sve dok lokalna samouprava ne plati dug od 160 miliona dinara EPS „Snabdevanju“ – kaže Bojan Radojević iz PD Centar Kragujevac.

Posle katastrofalne poplave u maju, gradu preti i žeđ.

Dug „Vodovoda“, kome je „Elektromorava“ pre mesec i po dana blokirala račun, iznosi 150 miliona dinara. Još su na snazi i restrikcije vode, doduše, ređe nego pre mesec dana i uglavnom noću.

– Blokada računa za nas znači propast. Ukupni planirani prihodi na godišnjem nivou iznose 130 miliona dinara. Čak i kad nikome ništa ne bi plaćali, trebalo bi nam godinu i po dana da izmirimo dug za struju. Tražili smo pomoć države, ali nema nikavog odgovora – ukazuje direktor „Vodovoda“ Miodrag Mihajlović.

Lokalna vlast i rukovodstvo „Vodovoda“ zajednički procenjuju da Smederevskoj Palanci preti i ekološka katastrofa ako se nešto hitno ne promeni.

Zamerke revizora

Spisak primedbi državne revizije na završni račun budžeta za 2012. godine je poduži. Predsednik opštine tvrdi da su sve zamerke koje su revizori imali ispravljene.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!