Home Info Smederevo otplaćuje kredit za praznu halu

Smederevo otplaćuje kredit za praznu halu

redakcija

Da li će hala u kojoj je do pre nekoliko meseci bila nemačka fabrika za preradu ribe dobiti novog zakupca ili će i dalje ostati prazna, biće poznato 18. marta. Grad Smederevo je, nakon što se na prvi oglas niko nije javio, drugi put oglasio u zakup ovaj prostor u Industrijskoj zoni, koji je firma „Fišeksperts” praktično bez najave napustila u novembru prošle godine i 25 radnika ostavila na ulici, bez plata i ikakvih prava.

Grad je u novom oglasu za davanje u zakup hale oko 4.100 kvadrata, izbrisao uslov da zakupac uposli i obuči najmanje 100 radnika, što je najverovatnije bio razlog što se niko nije javio. Ostali uslovi su ostali nepromenjeni: mesečna kirija je 12.474,90 evra bez PDV-a i bez tekućih dažbina, period zakupa je pet godina za delatnost proizvodnje, prerade, skladištenja i distribuciju prehrambenih proizvoda.

Podsetimo, grad Smederevo je za ovu halu digao kredit i zidao je po zahtevu i potrebama nemačkog PTC-a sa čijom ćerkom firmom „Serfud” iz Smedereva je 2015. i potpisan petogodišnji ugovor o zakupu. U halu je uloženo oko 300 miliona dinara, a kroz petogodišnji zakup grad je računao da vrati četvrtinu tog novca i uposli jedan broj Smederevaca. U finalu u budžet se slila tek polovina planirane zakupnine, a od ugovorenih 300 radnih mesta, za dve i po godine ovde je angažovano tek oko 60 radnika, a proizvodnja praktično nije ni zaživela. Ni obaveza ulaganja dva miliona evra u opremu tako nije ispoštovana. Na grbači grada ostala je otplata rata za kredit zbog koga je stavljena i hipoteka na halu. Kirija od novog zakupca trebalo bi da olakša otplatu zaduženja gradske kase.

Poslednji zakupci, nemačka firma „Fišeksperts”, polovinom prošle godine kupili su kompaniju PTC. Umesto da ispune ugovorne obaveze koje su preuzeli, Nemci su stavili katanac na fabriku zbog čega ni inspekcija rada nije uspela da izvrši kontrolu. Oko 25 preostalih radnika o tome su saznali preko „vajbera”, jer im je na taj način javljeno da više ne dolaze na posao iako imaju važeće ugovore o radu. Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu utvrdilo je da u ovom slučaju nema osnova za krivično delo.

Sve oči ovde su uprte u 18. mart kada je zakazano otvaranje ponuda za zakup. Ako ih bude.

 

Olivera Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!