Home Info Smederevka najstarija trudnica u Srbiji

Smederevka najstarija trudnica u Srbiji

by redakcija

 

Šezdesetogodišnja Lj.M. iz Smedereva, najstarija je trudnica, a za dva meseca biće i “najstarija majka” u Srbiji.
Lj.M. će ovo biti prvo dete. Zatrudnela je uz pomoć donacije jajne ćelije, a veštačka oplodnja je rađena u Češkoj, jer je ovakav vid donatorstva u našoj zemlji zabranjen.
 
Lj.M. je dečiji stomatolog po struci, a trenutno je i na specijalizaciji na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. U Smederevu ima i privatnu ordinaciju koja se bavi protetikom.
 
“Blic” piše da je Lj.M. pre nekoliko dana primljena u Ginekološko- akušersku kliniku “Narodni front” na Odeljenje za visokorizičnu trudnoću jer joj je otekla noga.
 
Urađene su joj sve analize i ustanovljeno je da trudnoću odlično podnosi i da je sa bebom sve u redu.
 
Nakon svih pregleda Lj.M. je zahtevala da je otpuste iz bolnice i na svoju odgovornost je puštena kući pre dva dana. 
 
Zanimljivo je da je od lekara tražila da joj daju potvrdu da je provela nekoliko dana u bolnici kako bi mogla da pravda izostanke na Stomatološkom fakultetu, piše list.
 
Prof. dr Nedeljko Čutura, ginekolog kaže da rađanje deteta posle 60. godine nije novina u svetu, ali da predstavlja svojevrsni medicinski fenomen.
 
”To se radi duži niz godina i čak postoje klinike koje rade vantelesnu oplodnju starijim ženama. Ukoliko žena ima matericu, unosi se jajna ćelija donatora, a procenat da oplodnja uspe je čak veći kod žena koje su prošle menopauzu”, objasnio je za “Blic” Čurura i dodao:
 
“Naravno da u tim godinama postoji rizik i za ženu i za dete. Što je žena starija rizik je veći.”

Izvor: mondo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!