Home Info Smederevci u kampu perspektivnih strelaca Srbije

Smederevci u kampu perspektivnih strelaca Srbije

by redakcija

Streljački savez Srbije uz veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije i ove godine je organizovao Kamp perspektivnih strelaca u Karatašu, u kome je učestvovalo 40 strelaca i 18 trenera o trošku saveza, kao i 12 strelaca o trošku klubova. Troje smederevskih strelaca, na osnovu rezultata postignutih u protekloj sezoni, bili su učesnici ovogodišnjeg kampa. Kadet Veljko Ilić (puška) i mlađe juniorke Ana Todorović (pištolj) i Danica Denić (puška) sedam dana su sticali nova znanja i veštine u gađanju iz vazdušnog oružja. Među stručnjacima koji su vodili kamp bio je i trener Boban Marinković. 

Streljački kamp u Karatašu se tradicionalno organizuje svake godine i u njemu učestvuju najbolji kadeti i mlađi juniori koji su to pravo stekli rezultatima na državnom prvenstvu. U kampu se radi po programu koji je propisala Stručna komisija Streljačkog saveza Srbije i taj program pored streljaštva obuhvata i razne druge sportske aktivnosti za koje postoje uslovi u kampu, plivanje, fudbal, košarka odbojka, tenis… Osim napretka u streljaštvu ovaj kamp ima zadatak i da se učesnici međusobno upoznaju i stvore drugarstva koja će trajati i nakon njihove streljačke karijere.

– Kamp je protekao u radnoj i sportskoj atmosferi, disciplina je bila na vrhunskom nivou i svi strelci su maksimalno ispunili obaveze. Rezultati na treninzima su bili dobri i siguran sam da će i iz ove generacije stasati novi šampioni – rekao je direktor kampa Ivan Manojlović, trener u Klubu streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda. – Iskustvo je pokazalo da su kampovi veoma bitni u selekciji vrhunskih strelaca, a ove godine učestvuju i prvaci države u kadetskim i mlađim juniorskim kategorijama. Svako veče na predavanjima, kroz razne teme, obrađivala se teorija streljaštva, što doprinosi da mladi strelci nauče nešto više. Gostoprimstvo je bilo odlično kao i svake godine. U slobodnom vremenu polaznici kampa su posetili i hidroelektranu Đerdap i rimski grad Dianu, kaže Manojlović.
I učesnici kampa iz Streljačke družine „Smederevo“ bili su srećni što su se izborili za učešće u kampu i potom zadovoljni onim što su tamo naučili. 

Kadetski prvak Srbije Veljko Ilić (14), bio je jadan od najmlađih učesnika u kampu. Prva sezona i prvi kamp za njega: – Mnogo mi je značilo učestvovanje i rad u kampu sa trenerima koji su bili tamo. Pomagali su nam oko stava i u štelovanju pušaka. Sa ostalim strelcima sam se mnogo družio, dosta smo razgovarali, a i sa cimerima iz sobe sam razmenjivao iskustva sa takmičenja, zadovoljno kaže Ilić.

I Ana Todorović (15), perspektivna smederevska pištoljašica, četvrta na Prvenstvu Srbije u kategoriji juniorki i peta mlađa juniorka vazdušnim pištoljem, veoma je zadovoljna svojim prvim učešćem u kampu. – S obzirom da mi je ovo prva sezona, veoma sam zadovoljna što sam uopšte imala rezultate vredne kampa. Iako je kamp malo van sezone, rad, kako sa svojim tako i sa drugim trenerima, mnogo mi je značio, ali i razmena iskustava sa ostalim strelcima je u velikoj meri pomogla. Takođe, raduje me što sam kući donela jednu bronzanu medalju, koja i nije bila očekivana (na kraju kampa organizovano je takmičenje po disciplinama, prim. aut.). Ušla sam u finale kao šesta i nisam bila zadovoljna svojim pucanjem u osnovnom delu, ali sam se popravila u finalu i domogla se trećeg mesta u konkurenciji juniorki, kaže Todorovićeva.

Najiskusnija od smederevskog trojca, sedamnaestogodišnja Danica Denić, koja je u prošloj sezoni bila četvrta serijskom vazdušnom puškom u konkurenciji juniorki, i kojoj je ovo drugo učešće u kampu, o svojim iskustvima kaže: – Na kamp ove godine došla sam sa predznanjem i iskustvom stečenim prošle godine. Gledajući iz mog ugla, ovogodišnji kamp je bio malo drugačiji. Sa strelcima je radilo čak 18 trenera za obe discipline, pušku i pištolj. U kampu su takođe, bila i dvojica mladih, ali iskusnih strelaca reprezentacije (Borislav Mazinjanin i Miloš Tasić, prim. aut.) koji su nam govorili o svojoj taktici i o takmičenjima na kojima su učestvovali. Predavanja su ove godine bila zanimljivija, bile su različite teme koje su odrađene kroz prezentacije.
Ove godine mi je predstavljalo olakšanje to što su u kampu bili i moji klupski drugovi, Ana Todorović i Veljko Ilić, kao i trener Boban Marinković. Trudila sam se da Ani i Veljku pomognem, jer su u Karatašu po prvu put, da ih posavetujem i da ih upoznam sa aktivnostima koje su bile u planu tih 7 dana.
Bilo mi je zadovoljstvo da ponovo predstavljam naš klub na takvom mestu gde dolaze strelci iz cele države. Ovo je za mene još jedno lepo iskustvo na kom sam naučila mnogo i stekla nova i obnovila stara prijateljstva širom Srbije, ističe Denićeva.

Treneru Bobanu Marinkoviću bilo je ovo jedanaesto učešće u kampu. – Učestvovao sam u kampu i kao strelac i kao trener. Veoma sam ponosan na naše strelce Danicu Denić, Anu Todorović i Veljka Ilića koji su veoma uspešno predstavljali Streljačku družinu „Smederevo“ na ovogodišnjem kampu, kaže Marinković.
Rukovodilac stručnog rada u kampu bio je Saša Iker, trener Streljačkog kluba „Jedinstvo“ iz Stare Pazove. Treneri za pištolj, pored Bobana Marinkovića, bili su Ratomir Radulović (SK „Kolubara“ Lazarevac) i Sreten Nešković (SK „Aleksa Dejović“ Užice), a za pušku Bogdan Mitrov (SK „Vranje), Jovan Polovina (SK „Mladost“ Inđija), Tatjana Bogatinovski (SD „Pančevo 1813“), Branislav Andrejić (SK „M. M. Lukanjac“ Pirot), Ivana Manojlović (SK „Crvena zvezda“ Beograd), Darko Jovanović (SK „Čika Mata“ Kragujevac), Stefan Višekruna (SK „Novi Beograd-Ušće“), Rastko Mihajlović (SK „Jagodina 92“) i Nebojša Relić (SK „Živko Relić Zuc“ Sremska Mitrovica). Treneri za fizičku pripremu bili su Duško Petrov (KSS „Policajac“), Gabriel Dautović (SD „Pančevo 1813“) i Stefan Aleksandrovski (SK „Jedinstvo“ Stara Pazova). Uz mlade polaznike bio je i lekar reprezentacije dr Slaviša Jovanović (SK „Jedinstvo“ Stara Pazova).

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!