Home InfoKultura Smederevci godišnje pozajme 126 000 knjiga: Biblioteka proslavila svoj dan

Smederevci godišnje pozajme 126 000 knjiga: Biblioteka proslavila svoj dan

by redakcija1

Đurđina Denić i Stefan Janojlić učenici MŠ „Kosta Manojlović“ Smederevo otvorili su svečanost povodom Dana Narodne biblioteke u Smederevu, nakon čega je direktorka Marina Lazović ukratko podsetila na istorijat biblioteke u našem gradu.

Tradicija datira iz srednjeg veka i dvora despota Đurđa na kome je bila prva biblioteka kao najstarija vladarska srednjevekovna biblioteka. To ne čudi jer je despot bio veoma obrazovan i imao je preko stotinu rukopisa u svojoj biblioteci.

Sa padom grada pod Turke, Brankovići odlaze. Sa sobom odnose i knjige. Danas nemamo nijednu od njih, a nalaze se širom Evrope od Beča, Minhena, preko Pariza do Moskve i važe za najvrednije publikacije u njihovim fondovima.

Godine 1846. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih dela odlučuju da odmah posle beogradskog formiraju i čitalište u Smederevu. Taj datum se smatra danom Narodne biblioteke Smederevo.

Ipak, 1914. se biblioteka zatvara, ponovo počinje da radi tek 1924, a 5. juna 1941. gori do temelja i iz celog fonda ostaje samo 68 oštećenih knjiga. Već naredne je obnovljena, a 1990. je izgrađen objekat u kome se i sada nalazi.

Danas je to savremena, uspešna, u celoj Srbiji poznata biblioteka. Preko 7000 korisnika, raspolaže prostorom od 1900 kvadratnih metara i nudi 250 000 knjiga u fondovima na sedam odeljenja.

Prošle godine je upisala 6872 korisnika koji su u biblioteku došli 82 000 puta i pozajmili 126 000 knjiga.

Da bi privukla korisnike, biblioteka organizuje mnogo akcija. Ono što se dogodilo po prvi put u 2023. jeste da je uz dosadašnji, besplatan upis za predškolce i đake prvake, omogućen i besplatan upis za učenike prvog razreda srednje škole. Upisalo se njih pet stotina.

Pored toga mi smo među prvima sa PIO-om potpisali dogovor da korisnike penzionerskih kartica upisujemo besplatno i to je imalo veliki odziv – kazala je direktorka Marina Lazović.    

Biblioteka često dobija na poklon razne publikacije, a ova akademija je oduvek povod da i knjigohraniteljica uzvrati darove. Prijateljima i saradnicima biblioteke danas su tako uručene zahvalnice. Dobili su ih Dragana Aleksić i Roza Milenković kao i predstavnici privatnih firmi i kompanija.

Nagrađeni su najaktivniji čitaoci Zorica Filipović i Vlado Rakić (Pozajmno odeljenje za odrasle), Emilija Kulić (Odeljenje strane knjige), Milan Jeftić (Odeljenje stručne knjige), Mila Tomašević i Despina Ristić (Dečije odeljenje).

Ogranci u selima su nagradili Tanju Petrović (Ralja), kao i učenice Danicu Miletić (Vrbovac), Nađu Pantić (Vranovo) i Unu Jocić (Radinac).

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!