Home Info Smederevac Nikola Stevanović budući ski-skakač aktivno trenira u Sleveniji

Smederevac Nikola Stevanović budući ski-skakač aktivno trenira u Sleveniji

by redakcija

Ceo svet je pisao o mukama kroz koje su prolazili Novak Đoković, Ana Ivanović i ostali koji su proslavili srpski tenis iako su u mladosti trenirali po praznim bazenima. Nije tajna ni da su atletičari trčali po zagušljivim hodnicima, da su vaterpolisti svojevrsno čudo ako uporedimo uslove i rezultate. Ali zamislite samo koliki su problemi dečaka koji sanja Četiri skakaonice u zemlji koja nema nijednu. Dvanaestogodišnji Smederevac Nikola Stevanović i njegova porodica ipak ne odustaju. Zainatili su se.

Niko ne može da im zabrani da sanjaju. I sitnim, ali sigurnim koracima grabe ka probranom društvu letača na skijama. Iako se susreću sa brojnim problemima.
"Pošto u Srbiji nema odgovarajuće uslove za trening, moj sin karijeru gradi u slovenačkom klubu SSK Ljubno iz istoimenog mesta. Osim mene, Nikola radi pod stručnom palicom  i trojice tamošnjih stručnjaka: Primoža Pikla, Marjana Prelovšeka i Tomaša Murka”, kaže nam Nenad Stevanović, otac i trener srpske skakačke nade.

Skijaškim skokovima je počeo da se bavi pre tri godine, a debitovao je u septembru 2014. kao predskakač na takmičenju dece do 11 godina. U pitanju je bio “Kokta kup” na malim skakaonicama k-15,  u slovenačkim Vizorama i Mislinji. Tom prilikom izveo je skokove od osam odnosno dever metara, čime je postao, barem koliko je nama poznato, prvi Srbin koji je učestvovao na nekoj takmičarskoj smotri u ovom sportu. Do sada je bio akter pet  nadmetanja.

Nenad kaže da su Nikolinim prvim skokovima bili zadovoljni, pa je karijera mladog sportiste mogla biti nastavljena s još više elana i entuzijazma. Prošle godine u julu je usledio nastup u zvaničnim serijama na  letnjem “Flosar kupu” (k-24), takođe u zemlji koju krasi Triglav. Ozbiljna konkurencija nije omela srpskog skakača da zauzme odlično, sedmo mesto skokovima od 17 i 17,5 metara.

U to vreme je na treninzima dostizao dužine preko 19 metara.
"Iako ovaj sport nije popularan u Srbiji, ubeđen sam da će moj sin u skorijoj budućnosti dostojno predstavljati našu zemlju u internacionalnim okvirima", ubeđuje nas Stevanović senior.

Njegovim rečima ide u prilog i stalni napredak mlađanog Nikole, koji je ove godine na nadmetanju u Mariboru za “dlaku” ostao bez plasmana na podijum, plasiravši se na četvrto mesto. Uprkos svim preprekama, ovog proleća je preskočio granicu od 20 metara. Njegov let od 23 metra ujedno je i nezvanični nacionalni rekord Srbije.


Nije baš kao u Garmiš Partenkirhenu

Ponosni otac mališana iz grada na Dunavu gaji nadu da će njegov naslednik biti učesnik Svetskog kupa, a da će san o olimpijskoj medalji postati java 2022. godine u Pekingu. Nikola potvrđuje očeve reči, obećavajući da će pronositi slavu Srbije u sportu koji se kod nas prati, uglavnom, u vreme čuvene Novogodišnje turneje.

Do tada će, nadamo se, država prepoznati potencijalnog šampiona i finansijski pomoći njegov napredak, jer se, za sada, porodica snalazi sama u obezbeđivanju novca za pripreme i odlazak na takmičenja. Dok Nikola ide stopama svojih uzora, čuvenog Finca Janea Ahonena i aktuelnog pobednika Svetskog kupa Petera Prevca.

Sa smederevske tvrđave buduća skakačka zvezda gleda u visine, koje će uskoro i sam dostizati. Let po let do šampionskog postolja…

Piše: Dragan Stojić
Foto: Privatna arhiva

Izvor: Mozzart

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!