Home InfoDruštvo Sećamo li se vinskog podruma? Ekskluzivne fotografije koje niste videli!

Sećamo li se vinskog podruma? Ekskluzivne fotografije koje niste videli!

by Redakcija

Vinski podrum Smedereva u Karađorđevoj ulici rustična je misterija našeg grada koja intrigira mnoge naše sugrađane. Neki od nas još uvek znaju šta je ta zgrada predstavljala u vreme sjaja poslednjeg njenog i višedecenijskog vlasnika – PK Godomina , a drugi se pak dive ovoj neobičnoj građevini nalik na važne sačuvane industrijske objekte širom Evrope.

Iza zaključane ograde mirno čeka ovaj velelepni objekat da Smederevci prepoznaju i priznaju njegovu vrednost.
Vinsko nasleđe Smedereva kao da je zaboravljena tema. Iako je utkano u život grada, neki njegovi stanovnici čak i ne znaju mnogo o tome. Stoga se tokom leta sprovode različite aktivnosti koje imaju za cilje da ožive priče o vinu i vrate ih na mesto koje zaslužuju. Jedna od dominantnih tema sigurno jeste priča o starom podrumu Godomina.

 

Ova stara zgrada, koja je najpre bila u vlasništvu Vinogradarske zadruge, sa kojom je skupa prisajedinjena vlasništvu PK Godomina, pravi je biser arhitekture i očuvanog duha vinske kulture tokom 20. Veka u Smederevu.

 

Dobro očuvani podrum, sa ogromnim bačvama, mašinama koje svedoče o industrijskom nasleđu našeg kraja, trenutno je u vlasništvu Godomina u stečaju. Zatvoren za javnost, svoje tajne čuva ispod površine, i u napuštenim halama i upravnoj zgradi. Ovo velelepno zdanje podseća nas na značaj vinskog nasleđa za kulturu i razvoj Smedereva.

U toku leta, biće digitlaizovana sva građa vezana za vinsko nasleđe Smedereva, koja je deponovana u institucjama kulture. Cilj ovakvog poduhvata je da se putem digitlane publikacije nasleđe približi najširoj publici, a naročito mladima. Ključni događaj projekta Vinsko nasleđe Smedereva, koji sprovodi udruženje Pro.Tok21 biće izložba na početku Ulice kralja Petra (ispred Istorisjkog arhiva Smederevo) tokom avgusta 2021. godine.

Deo izložbe predstavljaće i fotografije trenutnog stanja podruma. Sve informacije građani će uskoro moći da vide i saznaju putem platforme nasledje.rs i društvenih mreža.

foto: Ž.Milojević / artnetstudio.net

Slične vesti

3 comments

NIKOLA TASIĆ CALE 29.06.2021 - 12:47

Ove, nažalost , ružne fotografije treba da nekako opasulje i opamete Smederevce i ove nove biznismene. Većina Smedervaca ne zna da naš grad ima ime po vinovoj lozi -grože-, koju je na Zlatnom brdu, još u III veku p.n.e. podigao Rimski car Aurelije Prob, ali i po vinu „Smederevka“. Još 1909. godine bila je osnovana „Smederevska vinogradarska zadruga“, koju je sa vinogradarima osnovao inšenjer Jovan Banić. Te godine podignut je i ovaj vinski podrum iz koga su vina odlazila na Evropska i Svetska tržišta. Neke sorte belog i crnog vina odnosile su silne medalje na mnogim oficijelnim takmičenjima. Koliko su Zlatno brdo i Vinski podrum bili na visokom glasu govori činjenica da je Tito svoje visoke goste dovodio baš na ta mesta! Komentator se rado seća svog dečaštva, kada je u ovaj Vinski podrum 1954. g. Tito doveo predsednika Burme, U NU-a! Apelujem na sve one koji mogu i koji žele, da učine sve, kako bi se ovaj istorijski resurs sačuvao, pa makar i u nekoj drugoj formi!

Reply
Zorica 29.06.2021 - 18:26

Ja se sećam kako su nekada, u vreme berbe, ispred kapije bili parkirani traktori puni grožđa koji su čekali na merenje i otkup.
Ova zgrada je dragocena i mogla bi da bude izuzetan muzej vina i turistička atrakcija koja privlači turiste.
Ali, kako bi onda privatni vinari mogli da prosperiraju?

Reply
Bivša Smederevka 02.07.2021 - 13:04

Potrebno je mnogo volje, truda i para da se Podrum išćupa iz davno propalog „Godomina“ i pretvori u nešto korisno, a ko će to sve spojiti? Sramota je da na samo nekoliko stotina metara od centra grada postoji ovakvo ruglo (ruku na srce: nije jedino)! A bio je nadaleko čuven, i po vinu, a i po komovici… ( Zorica pamti traktore pune grožđa ispred kapije, a ja se sećam da su sredinom sedamdesetih godina prošlog veka iz tri pravca – od Gornje vage, iz Despota Đurđa i iz pravca Udovica prepuna zaprežna kola satima čekala red za merenje i istovar grožđa svih vrsta iz obližnjih sela. Septembarski vazduh je mirisao na širu, a od osa se teško moglo odbraniti, ako bi se posegnulo za grozdom, što smo mi, deca, obavezno činili, vraćajući se iz obližnje DD škole… Eh,sećanja pusta!)
U svakom slučaju, hvala SD-cafeu na podsećanju, a nadajmo se da će i neko od onih koji mogu nešto da urade po ovom pitanju, da pročita tekst i vidi ove izuzetno dobre fotografije, koje govore same za sebe. ZA LEPŠE SMEDEREVO!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!