Home Info “Sartid i u SFRJ pravio gubitke”

“Sartid i u SFRJ pravio gubitke”

redakcija

Ta kompanija je i najveći potrošač gasa, struje i korisnik železnice.

“Kompanija je predimenzionirana, deset puta je većeg kapaciteta nego što su srpske potrebe za čelikom i zavisimo od tržišta u okruženju. Aktuelna situacija u Grčkoj, Italiji utiče na poslovanje kompanije, jer su one smanjile potrebu za čelikom. Sada se radi sa jednom, umesto sa dve visoke peći”, rekao je on.

On je istakao i da je u SFRJ fabrika pravila gubitke i da je i tada država pomagala, ali da “morate da imate fabriku koja pravi čelik, jer bez toga neće raditi ni ostale industrije”.

“U pitanju privatna kompanija koja je zabeležila gubitak i traži se rešenje. Mi kao lokalna samouprava želimo da pomognemo u uslovima krize, ne samo Ju-Es-Stilu, već i svim drugim kompanijama koje koriste obalu Dunava u poslovne svrhe. Zato je Skupština grada donela skoro jednoglasno odluku o smanjenju ove komunalne takse”, istakao je je gradonačelnik Smederevaa.

Taksa je, prema njegovim rečima, smanjena za oko sto puta, sa oko 240 na 2,5 miliona dinara godišnje.To se odnosi i na NIS, koji koristi oko 1.100 metara operativne obale, ali i na sve druge korisnike Luke Smederevo, koja je najveća luka sa oko 7,5 miliona tona pretovara, što je tri do četiri puta više od Luke Bar.

“Postoji mogućnost da se, u komunikaciji sa kompanijom Ju-Es Stil, izbalansira i ekološka taksa, koja ranije nije postojala.Treba biti svestan da je to realan izvor prihoda lokalnog budžeta i sa njima pregovaramo da pronađemo optimalnu meru, pošto je kompanija dosta uložila u zaštitu životne sredine”, rekao je Umičević.

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!