Home InfoDruštvo Saopštenje za javnost Lux radija povodom ponižavajuće odluke o podeli sredstava za medije u Smederevu

Saopštenje za javnost Lux radija povodom ponižavajuće odluke o podeli sredstava za medije u Smederevu

Redakcija

Saopštenje za javnost prenosimo u potpunosti

Svake godine iz budžeta Grada Smedereva izdvajaju se određena sredstva za projekte medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Smedereva. Ove godine je to iznos od 28.000.000,00 (dvadesetosammilionadinara).
Prošle godine, zbog takođe sramne odluke, za našu kuću izdvojeno je više nego skromnih 260.000 dinara. Kako smo smatrali da je taj iznos, u poređenju sa drugima, više nego ponižavajući, mi smo odlučili da isti vratimo (nismo proverili gde je i kako završio). Vi ste ovaj naš gest zdušno podržali.

Nažalost, i ove godine se desilo isto. Većinu novca (19.220.000,00) su dobile firme, fizička lica(!) i agencije van Smedereva (Beograd, Niš, Smederevska Palanka, Velika Plana,Kovin i Vršac), što iznosi 69% u odnosu na smederevske medije koji su dobili 31%, ili skromnih 8.780.000 din.

Po mišljenju komisije, koju je formirala smederevska gradska uprava, učešće LUX RADIJA u medijskom informisanju građana Smedereva je mizerno i iznosi (sudeći prema opredeljenim sredstvima) svega 1,9% (!!!). Pandam tome, komšijskom radiju (koji se i ne čuje u Smederevu) je dodeljen mnogostruko veći iznos za projekat „komšijske vesti“(?!). Pored ovog grad Smederevo je na ovogodišnjem konkursu podržao još 17 projekta ali je neravnomerna raspodela sredstava , kao i u prethodnim godinama, očigledno ostala. Nije samo LUX RADIO od smederevskih medija uskraćen i ponižen, to bi još i nekako bilo podnošljivo. Ima medija, čija se nesporna uloga u pravovremenom informisanju Smederevaca ne može nikako osporiti, poput portala SD Cafe (www.sdcafe.rs), koji nisu dobili ni dinara od ovih predviđenih sredstava. Ovakva raspodela para građana Smedereva je u najmanju ruku sumnjiva i mi se iz tog razloga i oglašavamo ovim putem.

Smatramo da bi svakako jedan od važnijih kriterijuma za dodelu sredstava trebalo da bude poverenje građana prema određenom mediju, jer upravo građani, kao poreski obveznici, to finansiraju. Gledanost, čitanost, slušanost, pouzdanost, pravovremeno i objektivno informisanje su kriterijumi kojima se treba rukovoditi prilikom dodele sredstava na ovakvim konkursima, što je i ove godine u Smederevu izostalo.

Ostaje pitanje zašto su lokalni mediji, koji postoje više od 20 godina na medijskom nebu u našem gradu i uživaju veliko poverenje građana, za svoje projekte dobili minimalne iznose ili su uopšte ostali uskraćeni za podršku Grada
(LUX radio, SD Cafe,…).

Pitanje je samo kada ćemo na ovo pitanje dobiti odgovor, ne sumnjamo da ćemo ga dobiti. Od nadležnih sada, ili možda malo kasnije. Više je nego očigledno da sav novac neće otići za svrhe zašta je namenjen.
Ovom prilikom želimo da obavestimo građane Smedereva, da ih bez obzira na ovakav tretman, nećemo ostaviti bez pravih informacija, servisnih usluga i dobre muzike. Novac koji nam je dodeljen, ove godine, nećemo vratiti, već ćemo ga dodati sredstvima koje smo opredelili za humanitarne svrhe.

Lux radio

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Smederevac 07.04.2021 - 18:37

To su te tzv.kombinacije -ovde ima posla za ozbiljnu istragu.Sta se ceka !

Reply
MILANCE 08.04.2021 - 11:16

Sredstva za informisanje i sredstva za sport iz gradskog budzeta izvor korupcije i i ispumpavanja novca gradjana Smedereva!

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!