Home Info Rusi prvi u redu za Železaru i JAT

Rusi prvi u redu za Železaru i JAT

redakcija

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je Rusija prva zemlja sa kojom naša država razgovara o potencijalnom strateškom partneru za Železaru Smederevo.

I ministar Milutin Mrkonjić je rekao da postoji mogućnost da se Rusi uključe u rešavanje statusa "Jat ervejza", kojem država traži stateškog partnera.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Ruska Federacija prva zemlja sa kojom naša država razgovara o potencijalnom strateškom partneru za Železaru Smederevo, i izrazio očekivanje da će uskoro biti rezultata.

On je najavio skoriji odlazak jedne visoke delegacije Srbije u Rusiju, na čelu sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, koja će razgovarati o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, a jedna od tema biće i Železara Smederevo.

Dinkić je novinarima u Valjevu rekao da Srbija nema rude ni gvožđa, ni koksa, što znači da se strateški partner Železare može tražiti jedino van zemlje, a u obzir dolaze potencijalni partneri, osim iz Rusije, i iz Ukrajine, Kine i Indije.

Međutim, ministar je naglasio da će sa Rusima biti postignut dogovor, jer su nam oni prioritet, kada je reč o poboljšanju bilateralne saradnje.

Dinkić je istakao da je održavanje Železare Smederevo "u zivotu" veoma skupo za državu. "Morate znati kada Žlezara radi bez strateškog partnera, ona nas košta 170 miliona evra (godišnje), a kada ne radi 120 miliona evra", naveo je Dinkić.

To je ogroman problem za državu, koji je nasleđen iz prethodnog perioda, podsetio je Dinkić, naglašavajući da će Vlada Srbije učiniti sve da se Železara pokrene i obezbedi posao zaposlenima.

Početkom jula ove godine, proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena do 1. septembra, jer se američki "Ju Es stil" povukao krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo u Železari prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Od 5.200 radnika njih oko 3.000 je i dalje radno angažovano na održavanju i remontu u Železari, da bi fabrika bila spremna za početak obnove proizvodnje, a ostali zaposleni koriste godišnji odmor ili su na plaćenom odsustvu.

U skladu sa planom koji je napravljen pre obustave proizvodnje, za to vreme zaposlenima se isplaćuje 60 odsto od prosečne zarade iz prethodna tri meseca.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!