Home ZanimljivostiPutovanja Na krstarenje za 100 evra!

Na krstarenje za 100 evra!

redakcija

Na krstarenje može da ide svako ko ima debele živce i 100 evra! Ovako bi, ukratko, moglo da se opiše razmišljanje zaljubljenika u krstarenje koji su razvili kompletnu filozofiju o tome kako za što manje novca uživati u krstarenju „belom lađom“. Davno su prošla vremena kada su krstarili samo bogataši i to, uglavnom, penzioneri. Danas krstare oni koji vole dobru zabavu i nemaju novca za skupe aranžmane, pišu Novosti.

Prvi uslov da bi neko uspešno i jeftino krstario narednog leta je da o tome razmišlja – ne narednog maja, već sada. Naime, kompanije za krstarenje već su objavile kataloge za 2013. godinu i pravi je trenutak da turista počne da ih pomno studira.

„Kod krstarenja je uvek najjeftinije kada se uplati „first minute“, odnosno takozvani „Pronto price“, ali za naše tržište su uvek najpovoljnije posebne promocije na pojedinim polascima koje kod, recimo, „Koste“ mogu da važe jednu nedelju ili dva meseca, a onda da budu ukinute bez prethodne najave,“ objašnjava za Novosti Tanja Cojić iz srpskog „Kosta kluba“. „Naši iskusni putnici odaberu sa „Kosta sajta“ (www.costacruise.com) neko krstarenje, pa čekaju tu promotivnu ponudu i čim se pojavi odmah zgrabe kabinu, koja je za ovo tržiste nekoliko puta jeftinija u odnosu na cene sa sajta.“

Ostale kompanije ne nude toliko niže cene u „last minnute“ ponudi, a mnoga krstarenja nemoguće je uplatiti, jer su našim turistima neophodne vize. To naročito važi za krstarenje Karibima, Pacifikom, sa polascima iz Hongkonga ili slično. Tako je za „Rojal Karibijen“ (koji nije sklon da drastično snižava cene) preporučljivo uplaćivati što pre, jer su tako cene najniže. Dakle, da bi krstarili za 150 do 250 evra prvi korak je da se odabere krstarenje i čeka. Neke od ruta su: istočni ili zapadni Mediteran, grčka ostrva ili Izrael sa Aleksandrijom. Sam itinerer, kao ni starost broda nisu garant da će neko krstarenje biti jeftinije. Jer, i najbolja putovanja mogu da budu „džabe“.

„Teško je reći koja su krstarenja najjeftinija upravo zbog „Kostinih“ posebnih ponuda, jer su nekada to stvarno neverovatno niske cene,“ objašnjava Cojić.

„Recimo, za novembar imamo posebnu ponudu za transatlantsko krstarenje brodom „Fortuna“ iz Savone (traje 22 dana). Ide se do Brazila, Argentine i Urugvaja, a sa uključenom avio-kartom iz Rija do Milana i svim transferima staje samo 1.100 evra! Imamo i krstarenje iz Dubaija za samo 99 evra.“, kaže Cojić.

Nekada i krstarenja od 15, 20 dana mogu da budu na ponudi za samo 199 evra po osobi, a deca do 18 godina u kabini sa dve odrasle osobe plaćaju samo lučke takse. U tu cenu je uračunat prošireni pun pansion (tri glavna obroka i tri međuobroka). Trenutno se mogu naći jeftina krstarenja za novembar, a na proleće će ih biti za leto. Porodice sa decom pogotovo treba da budu hitre, jer je broj kabina sa četiri kreveta ograničen. Sada se ne preporučuje rezervisanje za Uskrs (osim ukoliko nije medeni mesec), jer će možda u martu biti jeftinije.

Srpski turisti najviše vole da krstare Mediteranom, ali jedno od najtraženijih krstarenja je do Maroka i Kanarskih ostrva koje traje 12 dana. Drugo na top listi je deset dana po zapadnom Mediteranu, Maroku i Portugalu. Zanimljivo je da se u beogradskoj „Kosti“ prvo proda Put oko sveta (100 dana), a već ima rezervacija za 6. januar 2013. godine.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!