Home InfoDruštvo Roditeljski dodatak „na klik“

Roditeljski dodatak „na klik“

by redakcija

Rroditeljima novorođenih beba u Smederevu od prošle nedelje omogućena elektronska prijava za roditeljski dodatak već u porodilištu. 

Nova funkcionalnost roditeljski dodatak "na klik", sistema "Bebo, dobro došla na svet", koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija, koristi se i u porodilištima u Leskovcu, Zrenjaninu, Loznici i Beogradu.

U narednoj fazi biće omogućena i u Pančevu i Vršcu, a sukcesivno, do kraja godine, u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 90 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati.

Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje. Druga faza ovog projekta deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta ”Stop birokratiji”, koje su medju prioritetima predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ pušten je u rad u aprilu 2016. godine, sa cillem da roditellima omogući da što lakše i brže završe administrativne poslove za novog člana porodice: roditeli za oko petnaest minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje im je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere.

„Modernizacijom elektronske uprave i uvođenjem novih servisa, omogućavamo da država bude efikasan servis građanima i privredi, a nova usluga sistema „Bebo, dobro došla na svet“ Srbiju svrstava među retkim evropskim zemljama koje pružaju elektronske usluge na tako visokom nivou“, naglasila je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!