Home Info Rekonstrukcija TS „Smederevo 3“ – Transformator stigao na odredište

Rekonstrukcija TS „Smederevo 3“ – Transformator stigao na odredište

redakcija

Transformator 400/110 kV, snage 300 MVA uspešno je početkom februara iz mesta Mala Krsna transportovan na TS "Smederevo 3". Ovo je prvi od osam transformatora različitih karakterisitka, koje je JP "Elektromreža Sebije" (EMS) kupila za potrebe prenosnog sistema, saopšto je EMS.

– Sredstva za kupovinu transformatora namenjenog za TS "Smederevo 3" obezbeđena su kreditom Evropske investicione banke. Transformator je nabavljen je za potrebe rekonstrukcije TS sa podizanjem naponskog nivoa sa 220 kV na 400 kV i povećanjem instalisane snage energetskih transformatora sa postojećih 300 MVA na 600 MVA – navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je u rekonstrukciju TS "Smederevo 3" do sada je uloženo više od 2,5 mil EUR, od čega je više 2 miliona utrošeno za kupovinu transformatora. Kreditom Evropske investicione banke obezbeđuje se i visokonaponska oprema za razvodno postrojenje 400 kV, u koju je do sada uloženo 285.000EUR. Dosadašnja ulaganja u tehničku dokumentaciju iznose 135.000 EUR.

Rekonstrukcijom će se napajanje regiona Smedereva učiniti sigurnijim i poboljšaće se naponske prilike u ovom delu Srbije. Takođe, smanjiće se gubici u prenosnoj mreži, kao i zavisnost napajanja potrošača od angažovanja TE "Kostolac".

Izvor: eKapija

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!