Home Info Reforme donose rast

Reforme donose rast

redakcija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, podvlačeći crtu ispod jednogodišnjeg učinka Vlade tokom boravka u Smederevu u subotu, naveo je da su pokrenute ozbiljne, temeljne i odgovorne ekonomske reforme, što, kako je rekao, nijedna vlada nije uradila u prethodnih 25 godina i što joj priznaje ceo svet.

Premijer je najavio i rekonstrukciju Vlade, ali nije precizirao vreme.

– Nećemo se rekonstrukcijom baviti sto dana. Neću da oročavam kada, ali sve će biti završeno u jednom danu, neće se razvlačiti kao "španska serija" – kazao je premijer.

Premijer je potrvdio da će tražiti odgovornost najpre od sebe, a potom i od ministara čijim radom nije zadovoljan u potpunosti.

Vučić je podsetio da se Srbija u proteklih godinu dana suočila sa najtežom prirodnom katastrofom u poslednjih 100 godina, i da je za saniranje posledica poplava potrošeno od 180 i 200 miliona evra, ali da još nisu u potpunosti otklonjene štete. S tim u vezi je naveo da je u subotu počeo sa radom "G3" na zapadnom kopu u Tamnavi, gde će proizvodnja biti obnovljena u junu.

Vučić je naveo da je Vlada sprovela ozbiljne zakonodavne reforme, kao i da je ispunjena namera da se ekonomski mrtvaci podignu, i postanu ponovo giganti.

– Rešili smo Železaru Smederevo. Imao sam oko 60 sastanaka, potrošeno je ogromno vreme i resursi da rešimo problem. Gubili smo deset miliona evra na mesečnom nivou, sada ne gubimo ništa. Dobra vest je da će Železara Smederevo pokrenuti drugu visoku peć već u roku od tri meseca. To će dramatično da podigne naš privredni rast – ocenio je Vučić.

Premijer je naveo da je Srbija u prva tri meseca godine imala budžetski deficit ispod tri odsto, i najavio da MMF dolazi da promeni procenu rasta za sledeću godinu. On je izrazio očekivanje da će 2016. godine Srbija biti jedna od najuspešnijih evropskih zemalja po trendu rasta i budžetskom deficitu.

– Ako se setite da smo pre godinu dana i devet meseci bili pred bankrotom, a sada ga niko i ne spominje, ponosan sam na činjenicu što smo primenili princip da donosimo teške odluke. Predvideli smo 191 milijardu dinara deficita do kraja godine, a naša je nada da ćemo uspeti sa 120 milijardi.

Vučić je kazao da će u naredne dve-tri godine morati mnogo da se radi, posebno u sferi kapitalnih investicija. Najavio je suštinske reforme u zdravstvu i školstvu, napominjući da će boljitak osetiti prvo prosvetni radnici i to već do kraja godine.

Premijer Vučić i ambasador Italije Đuzepe Manco položili su kamen temeljac za izgradnju nove proizvodne hale vredne 113 miliona dinara, koju će Smederevo izgraditi za italijanskog investitora – Kompaniju ČVI.

Premijer je obišao i belgijsku fabriku "Meteh", gde ga je dočekao belgijski ambasador sa tridesetak biznismena iz te države. Oni su zajedno otvorili renoviranu halu sa novim mašinama.

POLICIJA NIKAD EFIKASNIJA

Premijer Srbije smatra da efikasnost policije i njeni rezultati nikada nisu bili veći i da ga jedino brine što još nije razjašnjen napad na biznismena Milana Beka.

Vučić je rekao novinarima da su policija i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović neretko radili pod velikim pritiskom, ali da su, i pored toga, uspeli da reše ubistvo Tijane Jurić, pogibiju Luke Jovanovića na Brankovom mostu i druge slučajeve, kao i da otkrije ubice Nenada Opačića.

– Jedino što nismo uspeli da rešimo do sada, a mnogo toga iz prošlosti smo rešili, što je 15 godina stajalo, od slučaja Ćuruvija i mnogih drugih, uveren sam da ćemo rešiti i slučaj Pantić – kaže Vučić.

PRODAJA "TELEKOMA"

Premijer Vučić očekuje da bi od prodaje "Telekoma Srbija" mogla da dobije oko tri milijarde evra, od čega je oko 78 odsto deo države, a taj novac će se trošiti mahom na infrastrukturne projekte i vraćanje ranijih nepovoljnih kredita.

AMERIKA POMAŽE

Vučić je novinarima u Smederevu rekao da je dobio poziv za posetu Vašingtonu, Moskvi i Briselu. Vučić smatra da će poseta Sjedinjenim Američkim Državama biti veliki podsticaj za unapređenje saradnje, i ističe pomoć koju SAD upućuju Srbiji, a kao primer je naveo da je zahvaljujući toj pomoći zaustavljena privatizacije Trepče.

PRVI PUT U VILI OBRENOVIĆA

Premijer je prvi put posetio i rezidencijalni objekat Vlade Srbije, letnjikovac dinastije Obrenović "Zlatni breg na Plavincu" kraj Smedereva, gde je oko dva sata proveo u razgovoru sa zvanicama i novinarima, i kao domaćin služio domaće vino iz podruma rezidencije.

Jelena Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!