Home Info Rampe skuplje od ljudskih života!

Rampe skuplje od ljudskih života!

redakcija

Miloš Gavrilović (62), vozač taksija poginuo je pre šest meseci  na neobeleženom pružnom prelazu kod Prve lipske rampe u Smederevu kada je na njegov automobil naleteo voz.

Građani su nakon nesreće satima držali u blokadi prugu ogorčeni zbog čestih nesreća na ovom prelazu koji nema apsolutno nikakvi signalizaciju ni zaštitu, i koji, prema procenama, odnese dve žrtve godišnje. Uprkos tada datim obećanjima, do danas ovaj prelaz ostao je neobezbeđen i predstavlja smrtnu pretnju vozačima i pešacima. 

Građani su se organizovali, obijali pragove institucija, pisali zahteve i molbe, predlagali rešenja, ali odgovor je uvek bio isti –  nema para.

Šta je skuplje – ljudski život ili rampa?
Odgovornost, osim Železnica Srbije, snosi i grad Smederevo, koji je u skladu sa odredbama Zakona o železnici dužan da učestvuje u finansiranju obezbeđivanja pružnih prelaza.

Prugu građani prelaze  na sopstvenu odgovornost. 
Tek svaki peti prelaz u Srbiji ima signalizaciju i rampu. Za opremanje jednog pružnog prelaza potrebno je 150.000 evra, izračunali su u Železnicama Srbije. 

Srbija ima 2183 prelaza. Od toga 75 odsto ima samo Andrejin krst ili znak stop,  230 imaju branike i polubranike, a samo 26 ima svetlosnu signalizaciju odnosno tek jedan odsto.

Uprkos ovome, Železnice do sada nisu preuzele odgovornost za pogibije građana. Umesto toga upravo njih okrivljuju za nesreće stavljajući nemar vozača u 90 odsto slučajeva na prvo mesto liste uzročnika stradanja. 

Za sedam godina na putnim prelazima u Srbiji poginulo je 75 ljudi.

Broj usmrćenih i povređenih lica na putnim prelazima:

Godina     Usmrćena lica    Povređena lica    
2006.                 10                     30    
2007.                 11                     31    
2008.                 16                     19    
2009.                  8                      16    
2010.                 15                     31    
2011.                  9                      33    
2012.                  6                      21    

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!