Home InfoEkologija Rafinerija strateški važan projekat

Rafinerija strateški važan projekat

by redakcija

Izgradnja pogona za preradu sirove nafte u Smederevu uvršćena je na listu projekata od strateškog značaja za Srbiju, potvrdio je za naš list gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

To znači da će lokalna samouprava, ukoliko bude doneta odluka o izdavanju u zakup oko 113 hektara zemljišta u industrijskoj zoni američko-holandskom konzorcijumu „Komiko oilu", biti oslobođena obaveze plaćanja 300 miliona dinara za prenamenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

– Vlada Republike Srbije donela je odluku da rafinerija u Smederevu pripadne listi projekata od važnosti za Republiku Srbiju, čime se stekao preduslov da po izdavanju zemlje u zakup lokalna samouprava bude oslobođena plaćanja promene namene zemljišta. Tako će sve spekulacije na temu koliko će se prihodovati od rafinerije prilikom izdavanja zemlje u zakup pasti u vodu i ovo je poseban doprinos investiciji u našem gradu. Kada vlada stane iza jednog ovakvog projekta i kaže da je to projekat od važnosti za republiku, to je jasan pokazatelj da vlada podržava projekat. Podsetio bih da je upravo vlada, u četiri navrata, i dala zemlju bez naknade gradu za ovaj posao, koji predstavlja jednu od najvećih investicija na teritoriji Srbije – navodi gradonačelnik Umičević.

Ovom odlukom, nakon više od godinu dana čekanja, preskočena je i poslednja sporna prepreka da se ugovor o izdavanju zemlje u zakup konačno nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta, koji će dati poslednju reč o ovoj investiciji.

– U stalnoj smo komunikaciji sa Vladom Srbije i očekujem da u narednih mesec dana dođe do potpisivanja ugovora – rekao je Umičević.

„Komiko oil" jedini se, u januaru 2010. godine, javio na oglas za izdavanje u zakup preostalog poljoprivrednog zemljišta i za 113 hektara za izgradnju rafinerije za preradu sirove nafte ponudio 285 miliona dinara. Ponuda podrazumeva i dodatnih 250.000 dolara donacije za izgradnju Centra za decu ometenu u razvoju, kao i konverziju kotlarnica i javnog prevoza na gas. Investicija je procenjena na 250 miliona dolara. Otvaranjem rafinerije grad bi dobio oko 550 novih radnih mesta, a tokom izgradnje posredno bi trebalo da bude uposleno oko 3.000 ljudi.

J. V.

Izvor: Press online

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!